Sosyal medya, gerçek bilgilerden daha hızlı yanlış bilgilerin yayıldığı bir alan ve bu durum kripto para birimleri için de geçerli. Haziran ayında yapılan BlackRock ETF başvurusundan sonra pek çok dedikodu ve haber başlığı ortaya çıktı ki, herkes “neler oluyor?” diye merak etmeye başladı. Gelecek hafta ve aylarda duyabileceğiniz dedikodulara karşı güçlü bir zırh oluşturmak için, dedikodu ve gerçekler arasındaki farklara odaklanalım.
BlackRock’ın Bitcoin’i ele geçireceği ve yok edeceği yönünde pek çok iddia ve komplo teorisi duyduk. Kurumların Bitcoin’e olan ilgisi, likiditeyi artırabilir ve volatiliteyi azaltabilir ancak Bitcoin’i ele geçirme fikri sadece komik bir komplo teorisinden ibaret.
Birkaç saat önce, pek çok popüler kripto hesabının “BlackRock, USDT ve USDC’yi Bitcoin için riskli olarak tanımlıyor” gibi başlıkları paylaştığını gördük. Detayları bilmeyenler, BlackRock CEO’sunun Bloomberg ile yaptığı röportajda stablecoinlerin Bitcoin’i öldüreceği konusunda uyardığını düşünebilir. Fakat gerçek çok farklı.
BlackRock, kripto paraların kralını ele geçirmeyecek. Dünyanın en büyük varlık yöneticisi olan bu şirket, para kazanmak için 500’den fazla ETF çıkarıyor. Kriptoparalara olan ilgilerinin ana nedeni, bu alana olan ilginin gelecek yıllarda artacağı varsayımıdır. Yıllık ETF yönetim ücretleri %2’ye ulaştığında, 10 trilyon dolarlık bir şirketteyseniz, müşterilerinizin milyarlarca dolar değerinde Bitcoin ETF’ye yatırım yapmasından ve bunu elinde tutmasından elde edilecek kâra ihtiyacınız olur.
Şimdi, bugünkü iddialara bakalım. BlackRock ETF başvurusunun “Risk Faktörleri” bölümünde, Tether USD (USDT) ve Circle USD (USDC) gibi stablecoinlerin risklerinden bahsediliyor. Spot Bitcoin ETF başvurularını daha önce hiç okumamış sosyal medya kullanıcıları, bu durumu doğal olarak sadece BlackRock’a özgü bir FUD olarak algılıyor. Haberlerin sosyal medyada sunuluş şekli nedeniyle onların böyle düşünmelerine sebep olduğunu söyleyebilirim.
Risk faktörleri bölümü her ETF başvurusunda bulunur ve potansiyel ihraç eden şirket aşağıdaki gibi şeyleri yazabilir ve bazıları yazılmıştır; dünya genelinde elektriğe erişim tamamen kaybolursa Bitcoin ağı çalışmaya devam edemez, internete büyük bir saldırı olursa Bitcoin fiyatı sabotajlanabilir, üçüncü dünya savaşı çıkarsa ABD, terörizmi finanse etmeyi önlemek için dünya genelinde kripto para kullanımını yasaklayabilir ve bu durum yatırımcılarımızın para kaybetmesine yol açabilir, Bitcoin madencileri ağı yavaşlatabilir ve bu da müşterilerimizin spot Bitcoin ETF’leri nedeniyle para kaybetmesine neden olabilir, eğer Satoshi Nakamoto ortaya çıkar ve devasa Bitcoin holdinglerini satarsa, zarar görebilirsiniz. Bu bölümde 0.000001% olasılıkla gerçekleşebilecek milyonlarca risk listelenebilir. Listelenen risklerin gerçekleşme olasılığının %1’den yüksek olmasına gerek yoktur.
Şimdi “BlackRock ETF başvurusuna göre” veya “BlackRock’ın açıklamasına göre” başlayan sosyal medya gönderilerine ve haberlere nasıl yaklaşmanız gerektiğini biliyorsunuz. Çünkü yarın veya gelecek haftalarda “BlackRock, üçüncü dünya savaşı durumunda Bitcoin’in sıfıra düşebileceğini söylüyor” gibi gönderiler görebilirsiniz.