Bitcoin son birkaç haftadır güzel bir yükseliş eğilimi içinde bulunuyor. Özellikle Bitcoin’in 3.800 dolara kadar gerilediği Mart ayının ardından alıcılar fiyata artış ivmesi kazandırmayı başardılar. Son günlerde de BTC’nin yeniden 5 haneli rakamlara ulaşabilmesi için çaba sarf ediyorlar.
Bununla birlikte Mart ayındaki düşüşün ardından görülen V şekilli toparlanmayı hem temel hem teknik göstergelerin desteklemiş olabileceği ifade ediliyor.
BTC’nin Yükselişini Destekleyen Nedenler
Ortaya çıkan bilgilere göre Bitcoin’in artan fiyat hareketini destekleyebilecek temel faktörlerden biri, halkın hükümetlere olan inanç kaybı olarak karşımıza çıkıyor. Koronavirüs salgını, vatandaşların neden daha hazırlıklı olunmadığı ile ilgili sorular sormasına sebep oldu. Bu da güvenin azalmasını sağladı. Ayrıca virüsün sebep olabileceği mali krizin de tahmin edilerek ona göre davranış sergilenmesi bekleniyordu. Ama durum böyle olmadı ve tüm dünya bir ekonomik kriz içine sürüklenmiş durumda.
Kripto paralar üzerinde çalışan bir ekonomist olan Alex Krüger, paylaştığı son tweet gönderisinde yukarıda bahsi geçen durumun Bitcoin’in yükselişinin ardından makro faktörlerden biri olduğunu dile getirdi. Krüger konuyla ilgili açıklamalarında Bitcoin’in bir riskten korunma aracı olarak görüldüğünü ve süresiz olarak merkez bankalarına yatırım yapmak olarak değerlendirildiğini ifade etti.
Ayrıca Krüger, yatırımcıların artan likidite ve düşük faiz oranları ile risk eğrisinin dışına çıkarıldığını ve böylece birçoğunun Bitcoin gibi daha yüksek volatiliteli varlıklara yönlendirdiğini iddia ediyor. Bu da Bitcoin’in 10.000 dolar doğru olan yolculuğunun ikinci itici gücü olabilir.
Negatif Oranlar
Newsbtc’nin haberine göre Krüger, birçok merkez bankası tarafından konulan negatif faiz oranlarının da BTC’nin büyümesi için bir itici güç olduğunu belirtiyor. Dolayısıyla Bitcoin’in büyümesinin arkasındaki makro faktörlerin iç içe geçmiş olduğu ifade ediliyor. Krüger konuyla ilgili, “Ekonomik kriz ve merkez bankalarının eylemleri reel getirileri negatif bölgeye itti. Buda faiz getiren varlıkların tutulmasını maliyetli hale getiriyor ve altın gibi varlıkları daha çekici hale getiriyor. Dijital altın olan Bitcoin de böylece çekici hale geliyor.” ifadelerini kullandı.