Reason’ın “Cypherpunks Write Code” adlı dört bölümlük belgeselinin yakında çıkacak olan bölümü, Bitcoin’in şimdiye kadar kimsenin ortaya çıkaramadığı yaratıcısı Satoshi Nakamoto’nun gerçekten bir cypherpunk olarak kabul edilip edilemeyeceği konusunda bir tartışmaya yol açtı.
Nakamoto Cypherpunk Değil Miydi?
Dünyanın ilk kripto para birimini bundan 9 yıl önce 2011 yılında keşfeden ve uzun süredir bir Bitcoin destekçisi olan Paul Sztorc paylaştığı bir tweet’inde, Nakamoto’nun 1980’lerin sonunda ortaya çıkan kapsamlı kriptografi yanlısı hareketle ilgilenmediğini iddia ediyor. Sztorc konuyla ilgili olarak, “Aslında Satoshi’nin bir cypherpunk olmadığına dair pek çok kanıt var ya da en azından Bitcoin’i piyasaya sürme zamanı gelene kadar ilgilenmedi.” ifadelerini kullanıyor.
Satoshi’nin bir cypherpunk olmadığına inananların savunduğu temel argüman, Linux yerine Microsoft Windows’u kullanıyor olmasıydı. Aslında bu durum Bitcoin ile ilgili çok derin bilgilere sahip olmayanların bile şaşırabileceği bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
Sztorc ayrıca, e-posta iletişimlerine göre Satoshi’nin Wei Dai gibi bazı önemli şifreleme figürlerine aşina olmadığını da belirtiyor.
Neden Linux Önemli?
Windows ve MacOS gibi ticari işletim sistemlerinden farklı olarak Linux açık kaynak kodlu ve ücretsizdi ancak büyük rakipleri kadar kullanıcı dostu değildi. Bitcoin‘e benzer şekilde 1990’larda geliştiriciler nedeniyle hızla popülerlik kazandı.
Blockstream CEO’su Adam Back Satoshi’nin, Blockstream öncesi günlerinde dünyanın en popüler işletim sisteminde kod yazdığını kabul ettiğini belirtiyor. Ancak Back’e göre Satoshi Nakamoto, insanlar izini takip edemesin diye Windows kullanıyordu.
Konuyla ilgili başka bir teori ise popüler bir Linux dağıtımı olan NixOS’un 2009’da fazlasıyla gizli olduğu ve Satoshi’nin Windows’ta kod yazmayı sadece Windows’a aşina olduğu için seçtiği yönünde şekilleniyor.