Bitcoin enerji tüketimi tartışması her geçen gün daha hararetli bir hal alıyor ve şirketler, Bitcoin yatırımları konusunda halktan ve hissedarlardan baskı görüyor.
Bitcoin Enerji Tüketimi
Bir Citigroup Inc. raporuna göre, Bitcoin 2015’e göre 66 kat daha fazla elektrik tüketiyor. Bloomberg’e göre şirket, madencilikle ilişkili karbon emisyonlarının muhtemelen artan bir incelemeyle karşı karşıya kalacağını da belirtiyor.
Bu iddia, insanların yüzde 54’ünün çevreyi korumanın COVID-19 öncesi olduğundan daha önemli olduğuna inandığını gösteren Mastercard’ın yeni araştırmasıyla da destekleniyor.
Citigroup analistleri ayrıca “Bitcoin’in değeri arttıkça, enerji tüketimi de artacaktır.” sözlerini kullanıyor.
Bununla birlikte, şebekenin elektrik kullanımı, aynı dönemde yaklaşık 170 kat artan fiyattan çok daha yavaş artıyor.
Cambridge Üniversitesi Alternatif Finans Merkezi’nden rakamlara atıfta bulunan Citigroup raporu, Bitcoin ağının küresel güç talebinin yıllık 143 terawatt-saate ulaştığını belirtti. Bu, 2019’daki Arjantin’in toplam elektrik üretiminden yaklaşık %4 daha yüksek.
Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi (CBECI) şu anda Bitcoin’in yıllık elektrik tüketiminin İsveç ve Malezya arasında bir yerde yılda 141,6 TWh olduğunu tahmin ediyor.
Madencilik ve Enerji Tüketimi
Rapor, Çin’in çevresel kaygılar nedeniyle madenciliği durdurabileceğini öne sürüyor ve “Bu kripto paraların madenciliği ve kullanımı kuşkusuz enerji yoğun ve benimseme genişledikçe, özellikle ABD kripto ayak izini ölçeklendirmeye devam ederse ve piyasa lideri Çin, iklimini olumsuz yönde etkilerse Bitcoin madenciliğine zarar verirse, daha fazla düzenleyici incelemeyle karşı karşıya kalabilir.” sözlerini kullanıyor.
Bitcoin’in çevresel etkisi, ya reddedilen ya da en azından rakiplerinin önerdiğinden çok daha karmaşık olduğu gösterilen birçok argümanla şiddetli bir şekilde tartışıldı. Mart ayının sonlarında, Coin Metrics’in kurucu ortağı Nic Carter, bu önemli iddiaların bazılarına iyi araştırılmış bir çürütme ile yanıt verdi.