El Salvador, Eylül ayında Bitcoin‘i yasal varlık olarak benimseyen ilk ülke olacak. Ancak önemli isimler bu durumun riskleri konusunda uyarılarda bulunmaya devam ediyor. John Hopkins Üniversitesi’nin bulgularına göre ödemeleri Bitcoin ile yapmak, alışılmış geleneksel yöntemden daha maliyetli olacak. Ayrıca başka bir anket, El Salvador vatandaşlarının neredeyse üçte ikisinin bir ödeme şekli olarak Bitcoin kullanmak istemediğini ortaya koyuyor.
El Salvador’u Bekleyen Zorluklar
Chainbytes CEO’su Eric Grill, üretim üssünün El Salvador’a taşınması ile parça tedarikinde ciddi sorunlarla karşı karşıya kalındığını da açıkladı. Ancak El Salvador’daki jeotermal enerji uzmanları, Bukele’nin El Salvador yanardağlarından enerji yoğun Bitcoin madencilik operasyonlarını güçlendirme planlarının oldukça iyimser olduğunu söylüyor.
Öte yandan ülke, 2001 yılında ABD dolarını kabul etmişti. Şu anda ise vatandaşların Bitcoin ile özgürce işlemlerini gerçekleştirmesinin sağlanması isteniyor. Buna ek olarak kolayca geçişi sağlamak için 150 milyon dolara kadar bir fon da önerilmiş durumda. Yine de olan bitene rağmen eleştirmenler fonun yeterli olmadığını söylüyor.
Yapılan açıklamalara göre, Bitcoin ile ilgili en büyük endişenin, yüksek volatilite durumunun hiçbir finansal güvenlik ağı olmadan kullanıcılar ile buluşacak olmasında yatıyor. Yani en büyük sorunun kripto para piyasasındaki yüksek volatilite olduğu ifade ediliyor.
El Salvador Kumar Mı Oynuyor?
Kolombiyalı bir ekonomist olan Daniel Munevar’a göre, El Salvador’daki Bitcoin yasası 2 kamu finans kaynağı ile kumar oynuyor. Biri El Salvador hükümeti, diğeri ise IMF cüzdanı. Ekonomistin açıklamalarına göre bazı vatandaşlar daha yüksek kazanç beklentisi ile Bitcoin alabilir ama bu durumdan çok zararlı çıkabilir.
Bunlara ek olarak her ne kadar vatandaşlar şu an için Bitcoin konusunda kararsız olsalar da halktan isimler zamanla duruma alışılacağını ve hatta BTC benimsenmesinin en üst seviyelere çıkacağını düşünüyor.