Piyasa analizindeki en popüler teknik göstergelerinden biri olan Göreceli Güç Endeksi, daha önce Mart 2020’de gözlemlenen ve küresel krizin neden olduğu son derece düşük değerlere ulaştı. Bu seviyeler geri dönüşün işareti olabilir mi?
RSI Nedir, Ne İçin Kullanılır?
Göreceli Güç Endeksi (RSI), genellikle piyasadaki mevcut koşulları belirlemek ve fiyatın aşırı satım veya alım değerlerine ulaştığında geri dönüş noktalarını belirtmek için kullanılır. Ayrıca gösterge, fiyat grafiğine göre farklılıkları bulmak ve ardından varlık üzerindeki eğilimin tersine dönüp dönmediğini saptar.
Ancak farklılıklar, göstergeyi kullanmanın ek bir yolu olarak kabul edilebilir. Aşırı satım veya alım seviyelerini aramak, RSI kullanmanın ana yoludur. Gösterge tam bir geri dçnüşü tahmin edebilir mi?
RSI bize gelecekte yaklaşmakta olan hareket hakkında ipucu sağlayabilirken sinyalleri genellikle kısa vadeli olarak kabul edilir. RSI’ye dayalı hemen hemen her geri dönüş sinyali göstergenin değerleri nötr bölgeye girene kadar aktif kalır.
Bitcoin RSI
2020 yılının mart ayında göstergedeki 25 değerin altındaki son düşüş esnasında Bitcoin neredeyse anında ters dönerek 10.000 dolarlık zirveye ulaştı. Ancak gösterge kısa vadeli bir geri dönüşü tamin etti. Sağladığı veriler bağlamında RSI kripto para biriminin önümüzdeki birkaç ay içerisinde yeni ATH görebileceğini önermedi. Bitcoin fiyatı, bu yazının kaleme alındığı sırada 35.000 dolar seviyelerinden alım satım işlemi görüyor.
Bu bağlamda günlük grafik verilerine RSI 20’nin de altına düşerek aşırı satım sinyalleri veriyor. Bu noktadan bir geri dönüşün beklenmesi adına gerekli ortam hazırlansa da piyasa henüz bir yön belirleyemedi. Korku ve endişeye hakim ortamda geri dönüşlerin ne şekilde olacağını hep birlikte göreceğiz.