Bitcoin‘in son dönemde 50.000 doların üzerine çıkışı, dolardaki güçlenme ve ABD Hazine getirilerindeki artışa rağmen gerçekleşti. Bu durum, Bitcoin’in geleneksel olarak dolar ve tahvil getirileriyle olan negatif korelasyonundan sapmasını gösteriyor. Bu yükseliş, 23 Ocak’tan itibaren yüzde 35’in üzerinde bir artışla 52.000 dolar seviyesinin aşılması ile dikkat çekti.
Bitcoin’in Beklenmedik Yükselişi
Bitcoin’in fiyatındaki artış, ABD dolar endeksi (DXY) ve ABD Hazine getirilerinin güçlenmesine paralel olarak gerçekleşti ki bu durum, Bitcoin ve dolar arasındaki tarihi ilişki ile çelişiyor. DXY’nin bu yıl %3’lük bir artış göstermesi ve 10 yıllık ABD Hazine getirilerindeki yükseliş, Bitcoin’in yükselişini destekleyen temel faktörler arasında yer almıyor.
Bitcoin’in güçlenen dolara ve yükselen Hazine getirilerine rağmen yükseliş göstermesi, ABD merkezli borsa yatırım fonlarına (ETF’ler) gösterilen güçlü ilgi ve saf dışı piyasalarda artan spekülatif alımlar ile açıklanabilir. Ayrıca, Bitcoin’in risksiz faiz oranı olarak görülen hazine tahvillerinin getirilerindeki artışa karşı gösterdiği dirence, yatırımcıların güvenli liman arayışının yol açtığı alış baskısı eşlik ediyor.
Piyasadaki Faktörler ve Yükseliş
Ekonomik belirsizlikler ve döviz krizleri gibi faktörler, özellikle Çin ve Nijerya gibi ülkelerde Bitcoin’e olan ilgiyi artırıyor. Yatırımcılar, bu tür istikrarsız koşullara karşı kripto paraları koruma amaçlı kullanıyor.
Diğer taraftan, Chicago Ticaret Borsası’nın (CME) Bitcoin vadeli işlemleri için marj gerekliliklerini artırma kararı da Bitcoin’in yükselişine katkıda bulunmuş olabilir. Bu kararın neden olduğu likidite sıkışıklığı, yükselişi tetikleyen önemli bir etken olarak görülüyor.