Bitcoin’in 25.000-30.000 dolar arasında işlem gördüğü bir süre zarfında, kripto paranın bu konsolidasyondan çıkabilmesi için makroekonomik verilerin ve kripto para piyasasında yaşanan düzenleyici sorunların çözülmesi gerekiyor. Eylül ayında Bitcoin %3,92 yükselirken, S&P 500 endeksi %5,4 düştü. Bunun yanı sıra, kripto hisse senetleri S&P endeksinden daha büyük bir düzeltme yaşadı.
Eylül ayında halka açık kripto şirketlerinin çoğu zorlu bir dönemden geçti ve hisse senet fiyatlarında düzeltme yaşandı. Bu hisse fiyatları %10 ila %40 arasında değişen düzeltmelerle karşı karşıya kaldı ve ortalama %22,4 oranında geriledi. Bu durumda başı çeken alan kripto madencilik hisseleri oldu.
TeraWulf, Marathon Digital ve Iris Energy Limited gibi halka açık kripto şirketlerinde neredeyse üçte birlik kayıplar yaşandı. Bu durum, daha önce yılın ilk yarısında büyük bir ralli yapıp bazı dönemlerde %300’ün üzerinde değer kazanan madencileri etkiledi.
Büyük düzeltmelerin ardından madencilik ekonomisinde yaşanan sıkılaşma durumu tetikledi. Önümüzdeki yılın Nisan ayında yaşanacak olan halving etkinliği ile madencilik kazançları bir gecede yarı yarıya düşecek. Bu olumsuz duruma rağmen ağ hashrate’inde yavaşlama belirtisi görülmedi ve tüm zamanların en yüksek seviyelerinde yer edinmeye devam ediyor.
Sonuç olarak, Bitcoin madenciliği giderek daha rekabetçi bir hale gelirken, bu sektörde kar marjları daralıyor. Madencilik şirketleri yeni sermaye yaratma kabiliyetlerini tüketirlerse ve bu süre zarfında Bitcoin ciddi bir yükseliş yaşamazsa halving etkinliğinden sonra şirketler için ciddi sorunlar ortaya çıkacaktır.