Bitcoin, ilk zamanlarında fidye yazılımları ile ilişkilendirilerek kötü bir üne sahipti. İnsanlar, şirketleri hedef alan ve çoğu zaman BTC ile ödeme talep eden fidye yazılımları ile ilk kez bu kripto para birimiyle tanıştı. Özellikle 2014’teki bazı vakalarda İstanbul Şişli’de şirketler fidye ödeyerek cihazlarını kurtardı. Bu dönemde Bitcoin’in itibarı ciddi şekilde zarar gördü.
Kripto Paralarda Fidye Yazılımları Sorunu
Dünya çapında WannaCry gibi büyük çaplı fidye yazılımı saldırıları yaşandığında Bitcoin en çok konuşulan konulardan biri haline gelmişti. Fidye yazılımları nedeniyle cihazları ele geçirilen insanlar, verilerini geri alabilmek için ödemeler yapmak zorunda kaldı. Ancak, zamanla yapılan operasyonlarla bu sorunun etkisi azaldı ve Bitcoin 2017-2018 yıllarından sonra daha çok değer saklama aracı olarak anılmaya başladı.
2023’teki Fidye Yazılımı Tehdidi
2023 yılında ise fidye yazılımları, kripto paralar için yine risk oluşturmaya devam etti. Amerika Birleşik Devletleri Kongresi’nde bazı siyasiler Bitcoin’i suç aleti olarak gördü. Bu durum Bitcoin’in yanı sıra tüm kripto paraların itibarını olumsuz etkileyebilecek bir risk taşıyor. Yıllık fidye ödemeleri 1 milyar doları aşıp rekor seviyelere ulaştı ve 538 farklı fidye yazılımı kurbanı hedef alındı. CL0P gibi gruplar büyük kurbanlara odaklanıyor ve saldırılarda veri sızdırma stratejilerini benimsiyor.
2023 yılında, saldırganlar fidye yazılımı gelirlerini aklamak için kripto köprüleri, yeraltı borsaları ve mikserler gibi yöntemleri kullandı. Haziran ve Temmuz aylarında CL0P türü yazılımların saldırıları yüzde 44,8 ile önemli bir yer tuttuğu görüldü.