Görünen o ki artık insanlar hükümetlerin kripto para birimleri ve Bitcoin ile ilgili yersiz uyarılarını dikkate almıyor. Nijerya Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarla halkını Bitcoin ve kripto paraların riskleri konusunda uyardı. Ancak ülkede bu uyarının tam tersine ciddi oranda bir ilgi artışı görülüyor.
Yalnızca Nijerya Değil…
Aslında özellikle son 4-5 yıla bakıldığında çoğu hükümetin kripto para birimlerinin risklerine karşı uyarılarda bulunduğunu biliyoruz. Hatta Amerika Başkanı Donald Trump bu konuyla ilgili yaptığı ilk ve tek açıklamasında şu ifadeleri kullanarak kripto para birimlerini oldukça küçümsemişti:
Bir para birimi olmayan, yüksek fiyat hareketlerine sahip ve birden ortaya çıkan Bitcoin ve diğer kripto paraların bir fanı değilim. Düzenlenmemiş Kripto Varlıkları, yasadışı aktiviteleri kolaylaştırabilir… Aynı şekilde Facebook’un kripto parası Libra da çok az süre hayatta kalabilecek ve çok düşük güvenilirlik gösterecek. Facebook ve diğer şirketler birer banka olmak isterlerse, yeni Bankacılık Şartları’na uyum sağlamaları gerekir… ABD’de yalnızca bir para birimi var ve her zamankinden hem daha güvenilir hem de daha sağlıklı bir şekilde güçlü. Bu varlık dünyanın herhangi bir yerindeki en baskın para birimi ve her zaman da öyle kalacak. Buna Amerikan Doları deniyor.
Ancak ekonomistlerin çoğu Trump ile aynı fikirde değil ve doların giderek güç kaybettiğini düşünüyor. Aslında bunun tespitini yapmak için yılların ekonomisti olmaya da gerek yok. Çünkü Trump sürekli para basma emri veriyor, Federal Rezerv yeni bastığı doları piyasaya sürüyor ve söz de enflasyon düşüyor. Aslında doların güç ve değer kaybettiği ise bir sırmış gibi saklanmaya çalışılıyor…
Ayrıca tüm uyarılara ve ikazlara rağmen Amerika’da da insanların kripto para ilgisinde artış olduğu görülüyor. Özellikle Y kuşağı yatırımcılarının giderek Bitcoin’e ve kriptolara yaklaştığını görüyoruz.
Ya Bitcoin Yasaklanırsa?
Aslında böyle bir şey sanıldığı gibi “Hadi Bitcoin’i yasakladık” denilip de atılabilecek bir adım değil. Hatırlayın, internetin ilk çıktığı dönemde, bu yeni ve devrimci teknolojinin geleneksel iletişimin yerini alamayacağı, internetin aslında kullanışsız olduğu, zamanla yok olup gideceği hatta yasaklanacağı ifade edilmişti. Ancak günümüzde internet olmadan neredeyse hiç bir işletme işini yürütemiyor. Zaten bu sebeple interneti ve Bitcoin’i birbirine benzetiyoruz… “Meyve veren ağaç taşlanır” misali ileri görüş sahibi olmayanlar, öncelikle teknolojik gelişmeyi taşlıyorlar sonrasında gelişmenin önünde duramayacaklarını anlayıp meyvesinden, dallarından, çiçeklerinden hatta kökünden faydalanmaya çalışıyorlar.
Dolayısıyla zamanında interneti yasaklamak için nasıl elektriğin fişinin çekilmesi gerekiyorsa, şu anda Bitcoin’in yasaklanması için de internetin fişinin çekilmesi gerekiyor.