Bitcoin’in madencilik zorluk oranı ayarlaması, Bitcoin’in başarılı olmasının arkasındaki temel etkenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Ekosistemdeki madenci sayısı arttıkça veya azaldıkça, Bitcoin’in madencilik zorluğu artar ya da azalır ve bu her 2016. blokta bir ayarlanır. Dün bu oranda neredeyse %7 artış görüldü.
Bitcoin İçin Ne Anlama Geliyor?
Bitcoin’in madencilik zorluk oranı yaklaşık iki haftada bir ya da 2016 blokta bir yeniden ayarlanıyor. Bu da daha fazla madenci ağa katıldıkça hashrate’inde artmasıyla, proof-of-work algoritmasının zorluğunu arttırarak blok ödüllerini elde etmeyi zorlaştırıyor. Öte yandan madencilerin bir kısmı toplu olarak faaliyetlerini durdurursa da zorluk azalır ve ödüllere ulaşmak daha kolay hale gelir.
Bunların yanı sıra Bitcoin’in PoW hashrate’i, bir yeniden yapılanma saldırısı yapmak veya Blockchain’i değiştirmek için ihtiyaç duyacağınız hesaplama gücü miktarı olarak karşımıza çıkar. Bitcoin’in hashrate’i şu anda 121.637.666 tera hash seviyesinde bulunuyor. Hashrate arttıkça ve daha fazla madenci ağı güvence altına aldıkça, Bitcoin’in fiyatı bazen bunu takip edebiliyor.
Bitcoin’in hashrate zorluğu dün sabah neredeyse %7 oranında artış gösterdi. Dolayısıyla ekosisteme madenci girişi oldu. Bir sonraki zorluk oranı ayarlaması ise 21 Mart’ta gerçekleşecek. Yani bu süreç içinde Bitcoin fiyatın artışlar görülebilir. Çünkü zorluk arttığı için arz azalacak ve bu da fiyatı etkileyebilir.
Yarılanma Öncesi Zorluk Artışı
Kripto para madenciliği gerçekten büyük rekabetlerin döndüğü ve asıl başarılı madencilerin çok küçük kar marjıyla çalıştığı bir alan olarak değerlendiriliyor. Dolayısıyla analistlere göre zorluğun yarılanmaya yakın zamanda artması, fiyatlarda da artış görüleceği şeklinde yorumlanıyor.
Çünkü yeni üretilen BTC’nin maliyetinin artması, arzın azalmasını sağlar. Bu da fiyatların artmasına sebep olan yukarı yönlü baskıyı yaratabilir.
Kaynak: Bitcoinist