CoinGecko’nun 17 Ağustos tarihli analizine göre, bir Bitcoin (BTC) madenciliği için dünya genelinde yapılan elektrik harcamaları büyük farklılıklar gösteriyor. Bağımsız bir madenci olarak bir Bitcoin çıkarmak için ortalama 266.000 kilovat-saat (kWh) güç tüketiliyor ve bu süreç yaklaşık yedi yıla denk geliyor. Ortalama hane elektrik oranlarına göre bir BTC madenciliği 46.291 dolara mal oluyor ki bu, Bitcoin’in normal günlük fiyatından %35 daha fazla. Elektrik maliyetleri ülke ve bölgeye göre değişiklik gösteriyor.
Coingecko’ya göre, Bitcoin’in tek başına madenciliği sadece 65 ülkede karlı. Bu ülkeler genellikle Asya ve Afrika’da, nispeten daha ucuz elektrikle bilinen bölgelerde bulunuyor. Araştırma ayrıca, 9 ülkenin kripto para birimleriyle ilgili faaliyetleri tamamen yasakladığını ve 42 ülkenin de dolaylı düzenlemeler uyguladığını belirtiyor.
BTC üretmek için en yüksek elektrik maliyetine sahip ülkeler İtalya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Almanya, İrlanda, Litvanya, Hollanda, Birleşik Krallık ve Cayman Adaları. Buna karşılık, Bitcoin madenciliği için elektrik maliyetlerinin minimum olduğu ülkeler ise Lübnan, İran, Suriye, Etiyopya, Sudan, Libya, Kırgızistan, Angola, Zimbabve ve Bhutan.
Binance CEO’su Changpeng Zhao, bu ülkeler listesine tepki göstererek, “Neden olmasın?” diye yazdı. Türkiye’de bir BTC üretmenin elektrik maliyeti yaklaşık 22.000 dolar seviyesinde. CoinGecko’nun verilerine göre Amerika Birleşik Devletleri için bu maliyet 46.280 dolar civarında seyrediyor.