Yakın zamanda kripto para piyasası araştırma firması Arcane Research Bitcoin işlem hacminin bir hafta gibi kısa sürede iki katına çıktığını ortaya koyan bir rapor yayınladı. Rapora göre, 2020’nin başında Bitcoin’in haftalık ortalama işlem hacminde %126 artış görüldü. 8 Ocak’ta ise işlem hacminin 1.5 milyar dolara ulaştığı ifade edildi.
Bunun yanında raporda 1 Ocak’ta işlem hacminin 192 milyon dolar olmasının ekosistemde hayal kırıklığı yarattığına da değinildi.
Kripto Para İşlem Hacmi Nedir?
İşlem hacmi basit olarak, bir borsada işlem gören varlığın belirlenen bir zaman içinde tüm alım ve satım işlemlerinin toplamı olarak tanımlanabilir. Yani Bitcoin ile tüm borsalarda bir gün içinde yapılan bütün alım ve satım işlemlerinin toplamı o günün “günlük işlem hacmini” oluşturuyor. Ya da farklı bir örnek vermek gerekirse; borsada yer alan dolar ile bir haftada yapılan tüm alım satım işlemlerinin toplamı o hafta için doların “toplam haftalık işlem hacmini” ortaya koymuş oluyor.
Ancak daha detaylı bir tanımlama yapmak gerekirse, işleme konu olan varlık adedi ile varlığın işlem gördüğü fiyatların çarpımı işlem hacmini oluşturur…
Öte yandan bir varlığa olan günlük, haftalık, aylık ya da yıllık ilgi işlem hacmi üzerinden anlaşılabilir. İşlem hacmi yüksek olan varlıklarda alım ve satım işlemi yüksek sayıda gerçekleşiyor demektir. Dolayısıyla bu varlığın likiditesi de yüksek demektir. Likiditesi yüksek olan varlığa yatırımcılar daha çok güveniyor. Çünkü borsada likidite, bir varlığın nakde dönüştürmenin ne kadar kolay olduğunu gösteriyor ve dolayısıyla bir nevi “güç” anlamına geliyor.
Hatta likiditenin ve dolayısıyla işlem hacminin artması genel olarak fiyat artış sinyali olarak algılanıyor. Çünkü yatırımcılar, “İnsanlar bu varlığı çok fazla alıp satmaya başladı, burada bir şeyler olacak” hissine kapılıp o varlığa yöneliyor. Yani Bitcoin ne kadar çok alınıp satılırsa yatırımcı hissiyatı o kadar çok devreye girmiş oluyor.
Korku ve Açgözlülük
Bunların yanında işlem hacminin artması korkuyu ve açgözlülüğü beraberinde getiriyor. İnsanlarda bir alım baskısı oluşmaya başlıyor ve bu durumda istikrarlı bir işlem hacmi artışı gözlenebiliyor.
Araştırmacılar alternatif yazılım web sitesi Alternative.me’de gösterilen “Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksinin” Aralık ortasından bu yana istikrarlı bir şekilde arttığını ve 6 Ocak’ta Ekim ayından bu yana ilk kez nötr seviyelere ulaştığını belirtiyor. Ayrıca raporda Bitcoin’in volatilitesinin fiyatla birlikte arttığı ve şu anda %3 seviyesine yükseldiği de ifade ediliyor.
Yatırımcılar da korkunun zaman zaman satın alma baskısı yarattığını göz önünde bulundurduğumuz zaman şu anda da Bitcoin konusunda bir satın alma baskısından söz edilebilir.
Peki, bu hacim artışının jeopolitik gerginliklerle aynı döneme gelmesi yalnızca bir tesadüf mü? Tabii ki hayır…
Son günlerde özellikle ekonomi haberlerini takip edenler “güvenli liman” terimini sıklıkla duymuştur. “Güvenli liman arayışı”, insanların ve özellikle yatırım sayılabilecek kadar çok parası olan bireylerin, ekonomik, siyasal ya da jeopolitik gerginlik dönemlerinde kendi ülke paralarına olan güvenlerini kaybetmeleriyle devlet kontrolünden uzak tutabilecekleri varlıklara yönelmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla “güvenli liman varlığı” da bu şartları yerine getiren varlık olarak karşımıza çıkıyor.
Bireyler bundan 5-6 yıl öncesine kadar ya altın ve gümüş gibi varlıklara yöneliyordu ya da paralarını bankalardan çekerek nakit olarak saklama yoluna gidiyordu. Ancak son 5-6 yıldır bunlara bir alternatif daha çıktı: Bitcoin.
Zaten son yıllarda Bitcoin işlem hacminin arttığı zamanlara bakıldığında ya ciddi fiyat artışlarının yaşandığı dönemler olduğunu ya da küresel gerginliklerin yaşandığı dönemler olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla rahatlıkla ifade edebiliriz ki insanlar artık Bitcoin’i de “güvenli liman” olarak görüyor. İran ve Amerika arasındaki gerilimlerin arttığı sırada Bitcoin işlem hacminde bir artış yaşanması da bunun son kanıtı olarak karşımıza çıkıyor…