Bu yazımızda Bitcoin hakkında Türkçe basında ve popüler bloglarda yazılan bazı yazılardaki yanlış bilgileri ele alacağız. Amacımız kesinlikle yazarların bilgi eksikliklerini yüzlerine vurmak değil. Bitcoin hakkında Türkçe içeriğin oluşmasına katkıda bulunan tüm yazarlara saygı duyuyoruz ve yazılarının ulaştığı kitlenin büyüklüğü dolayısıyla bilgi kirliliğini azaltmayı hedefliyoruz.
Medya teknik konularda haber yaparken bazen konuyu bilmediğinden bazen de bilse bile okuyucunun anlayamayacağını düşünerek basitleştirerek aktarıyor. Sebebi ne olursa olsun bu tür fazlaca basitleştirilmiş haberler okuru yanıltıyor.
Başlık: Tarihin en büyük Bitcoin operasyonu
Kaynak: Hürriyet Gazetesi
URL: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/24985502.asp
Yayın tarihi: 26 Ekim 2013
Yazarı: Bilinmiyor
Metin:
“ABD’li savcılar 1 Ekim’de tutukladıkları Ross William Ulbricht’in bilgisayarını ele geçirirken bilgisayar donanımında online dijital birimi olan 144 bin 336 bitcoin bulunduğu açıklandı.”
Düzeltmeler:
Yukarıdaki paragrafta sözü geçen 144 bin bitcoin Ulbricht’in bilgisayar donanımında değildi. Bitcoin fiziksel ya da elektronik olarak bir bilgisayarda saklanmaz. Medyanın yaptığı gibi basitleştirerek anlatırsak kalabalık bir toplantı sırasında ortaya çıkıp “Ben Ahmet’e 1000 TL borçluyum” demenize benzer. Bitcoin verdiğiniz sözdür. Çevredeki herkes sizi duymuştur ve Ahmet’e 1000 TL borçlu olduğunuzu öğrenmiştir. Toplantıdakilerin o sırada Ahmet’in kim olduğunu bilmelerine gerek yoktur. Bir süre sonra Ahmet olduğunu iddia eden bir kişi sizden alacağını teminat olarak göstererek toplantıdaki bir kişiden vadeli bir alışveriş yapmak istesin. Kimliğinin ispatı da bitcoin de dijital imzaya karşılık gelir. Bitcoin sisteminde isimler yoktur sadece hesap numaralarına benzeyen adresler bulunur. Bir kişi dilediği kadar adrese sahip olur ve bu adreslerin dijital imzaları elinde oldukça adrese gönderilen bitcoinlere ulaşabilir. Dijital imza adresin üretilmesi sırasında oluşturulan çok uzun bir sayıdır. Bu sayıyı sadece adresin sahibi bilir. Tabii ki isterse bu sayıyı bilgisayarında da saklayabilir – ki küçük miktardaki paralar için pratik olan budur. Çünkü harcayacağı zaman yazması gerekir. Ancak çok büyük bir miktar söz konusuysa bilgisayarda saklamak güvenli değildir. FBI ya da hırsızların bilgisayardaki bilgiye erişmesi daha kolaydır. Büyük bir sayıyı güvenli şekilde nasıl saklayabilirsiniz? Ezberlemeniz imkansız olmasa da zordur. Bir kağıda yazar güvenli bir kasaya kapatırsınız. Daha da güvenli olması için parçalara ayırırsınız, her bir parçayı ayrı kasada saklarsınız. Biraz daha güvenli olması için sadece sizin bildiğiniz bir parolayla şifrelersiniz.
Habere geri dönelim. FBI ele geçirdiği bitcoinleri bir yerde bulmadı. Bir ihtimal elindeki teknik gücü kullanarak şifreyi kırmış olabilir. Uzmanlara göre bu şifrenin süper bilgisayarlar ile kırılması bile çok küçük bir ihtimal. Akla en yakın gelen Ulbricht’in bir şekilde şifresini kendisini yakalayan FBI’ya açıklamaya ikna olmuş olması.