Bitcoin‘in bölgelerde resmi bir yasal varlık olma yolu birçok gerilemeye tanık oldu. Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi kuruluşlar son raporda söylemlerini netleştirdi: BTC’ye yasal varlık olarak ‘Hayır’, alanı düzenlemeye ‘Evet’.
“Bitcoin Yasal Varlık Olamaz”
Yasal bir varlık olarak Bitcoin, her iki yöne bakan birden fazla senaryo gördü. Biri davayı destekliyordu ve diğer rota onu sansürlüyordu.
Bireysel ülkelerin yasaları ve düzenlemeleri, nihayetinde Bitcoin’in yasal ödeme aracı olarak tanınma yeteneğini belirler. El Salvador gibi bazı ülkeler, Bitcoin’i yasal bir varlık olarak tanıyan mevzuatı kabul etti. Ancak o zamandan beri düzenleyicilerden gelen engellerle karşılaştı.
Yasal varlık, bir ülkenin para birimi yasasının bir varlığı bir borcun ödenmesi için tanıması anlamına gelir. Bitcoin şu anda yasal ödeme aracı olarak kabul edilmese de, bazı ülkelerde mal ve hizmetler için bir değişim aracı olarak kullanılabilir.
Örneğin, Bitcoin Amerika Birleşik Devletleri’nde vergi amaçları için mülk olarak kabul edilir ve yasal ödeme aracı değildir. Ancak, mal ve hizmet satın almak için kullanılabilir. Yasal varlık yasalarının genellikle hükümetler tarafından işlemler için standart bir para birimi sağlamak ve para arzını düzenlemek için çıkarıldığını belirtmek gerekir.
Bitcoin, merkezi olmayan bir dijital para birimi olarak geleneksel hükümet ve bankacılık sistemlerinin dışında çalışır. Bunu yaparak Bitcoin, yasal varlık fikrine meydan okumaktadır. Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin kullanımı ve kabulü artmaya devam ettikçe, ülkeler bunları yasal ödeme aracı olarak tanımaktadır. El Salvador, Bitcoin’i ilk benimseyen ve yasal ödeme aracı olarak kabul eden ilk ülkelerden biriydi. Benzer şekilde Orta Afrika Cumhuriyeti de Bitcoin’i yasal ödeme aracı haline getiren ilk Afrika ülkesi oldu.
Ancak, Bitcoin’in yasal ödeme aracı olarak kabul edilmesi, geçen yıl Uluslararası Para Fonu (IMF) da dahil olmak üzere farklı düzenleyici otoritelerden gelen çeşitli soruları gündeme getirdi.
Bitcoin’in Kullanımı Üzerine Büyüyen Tartışma
Aynı tutumu yineleyen IMF, 23 Şubat’ta BTC gibi kriptoları yasal bir varlık olarak kabul etmemenin farklı nedenlerini vurgulayan bir makale yayınladı. “Kripto Varlıklar için Etkili Politikaların Unsurları” raporu, makro-finansal, yasal ve düzenleyici ve uluslararası koordinasyon konularını ele alan dokuz politika ilkesinden oluşan bir çerçeve geliştirdi.
Konuyla ilgili, “Politika yapıcılar bu çerçeveyi benimseyerek kripto varlıkların yarattığı riskleri daha iyi azaltabilir ve aynı zamanda bununla ilişkili teknolojik inovasyonun potansiyel faydalarından yararlanabilir.” sözleri kullanıldı.