Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin dün bir Bitcoin geliştiricisi ile Twitter üzerinde tartışmaya girdi.
Bitcoin Whitepaper’ı
Buterin Bitcoin’in bir “dijital altın” olarak değil “P2P para” olarak tasarlandığını iddia etti. Bitcoin’in dijital altın olduğunu ve her zaman dijital altın olacağını iddia eden Blockstream çalışanı Zack Voell‘e cevap veren Buterin, bu anlatının 2011’den beri değiştiğine dikkat çekti ve “2011 yılında Bitcoin alanına katıldım ve o zamanlar Bitcoin’in önce P2P nakit para ve ikinci olarak altın olduğunu net bir şekilde hatırlıyorum.” ifadelerini kullandı.
Aslında Buterin’in, Bitcoin’in başlangıçta eşler arası elektronik para olarak tasarlandığı görüşü, birçok kişi tarafından paylaşılıyor. Ayrıca bu görüş 2008’de Satoshi Nakamoto tarafından yayınlanan Bitcoin’in whitepaper’ının başlığı ile tam olarak destekleniyor. Bitcoin‘in teknik incelemesinin ilk satırın şu ifadelere yer veriliyor:
Elektronik paraların tamamen eşler arası versiyonu, çevrimiçi ödemelerin bir finansal kuruma gitmeden doğrudan bir taraftan diğerine gönderilmesine izin verecektir.
Dijital Altın Argümanı
İki farklı görüş dijital altın ve P2P nakit arasındaki tanım farklılıklarından ortaya çıkıyor. Altın, kıt ve değerli iken günlük işlem para birimi olarak kullanışsız olarak nitelendiriliyor. Altın, kolayca taşınamaz ya da bölünemez ve dev bir merkezi işlemci ve ya da bankalar tarafından yönetilmedikçe ve denetlenmedikçe mikro ödemeler için pratik olarak işe yaramaz.
Öte yandan P2P nakit tam olarak göründüğü gibidir: Bir aracıya ihtiyaç duymadan iki kişi arasında işlem yapılabilen bir para birimi…
Uygulamada ise bu felsefi farklılıklar Bitcoin blok boyutu tartışması şeklinde kendini gösteriyor… Bitcoin geliştiricilerinin zincir üzerindeki ölçeği büyütmek için blok boyutunu büyütmeyi reddetmesi yüksek işlem ücretleri ile sonuçlandı.
Kaynak: Cointelegraph