Her bir fiziksel objenin internetin bir parçası olabileceğini baz alan Nesnelerin İnterneti (IoT) vizyonu ülkemizde çok fazla bilinmese de aslında 25 yıllık bir tarihe sahip.
Özellikle geçtiğimiz bir iki yıl içerisinde bulut tabanlı istemci veya akıllı telefon tabanlı istemci sistemleri ile gündeme çok fazla gelen bu teknoloji, aslında bilgi işlem yöntemlerinin çok yayılıp ucuzlamasından kaynaklı da ciddi bir patlama yaşadı. 2016 yılında dünya üzerinde bulunan insan sayısından çok birbirine bağlı cihaz olduğu bilgisini göz önüne alacak olursak, durumun 2020 yılına kadar ne hale gelebileceğini tasavvur edebiliriz.
Bitcoin ve Nesnelerin İnterneti
Aynı nesnelerin internetinin bilgi işleme sektörünü değiştirdiği gibi, kripto para birimleri de bir yerden bir yere para gönderme sektörünü değiştiriyor ve bu ikisinin yolları kesişmiş olabilir. Bitcoin‘in (BTC) ”komik internet parası” statüsünden 20.000 dolarlık dijital değere dönüştüğü gerçeğini de hesaba katarsak, nesnelerin interneti gibi devasa bir teknolojinin kripto paralar gibi gelecek vaat eden bir teknoloji ile birleşmesi kesinlikle daha önce gerçekleşmeyen bir şeyi mümkün kılabilir.
Bitcoin aslında sadece bir para birimi değil ve bunun yanı sıra programlanabilir bir para ve izne gerek duymayan bir yenilik olarak da görülmekte. Bu sayede oldukça zengin bir start-up ekosistemi oluşuyor ve kripto paraların toplam piyasa değeri milyarlarca doların üzerine çıkmaya başladı bile. Kripto paralar etrafında oluşan yüzlerce belki de binlerce geliştirici, teknoloji için daha önceki yıllarda görülmeyen bir hareketlenme ve ivme başlattı.
Ethereum ve Akıllı Kontratlar
Başka bir önemli kripto para birimi olan Ethereum (ETH) akıllı kontratlar (smart contracts) ve Bitcoin ağında aslında makineler birinci sınıf vatandaş olarak tasvir edilebilir. Entegre bir ekonomi dahilinde izne tabi olmayan güvenilir bir istemci platformu kurmayı vizyon haline getiren ETH, nesnelerin interneti ile beraber bunu başarabilir. Birbirine bağlı cihazların küresel ekonomi için değiştirebilecekleri kripto paralar ile birleştirilince inanılmaz bir potansiyel artışı yaşamakta ve bunlardan birisi de SaaS olarak bilinen Hizmet Algılama sistemi. Yerel bir algılama biriminin küresel çapta erişilebilir olması ve bunun Ethereum’un akıllı kontratları gibi teknolojiler ile otomatik ödüllendirilebilmesi veya ödemesinin yapılabilmesi, hayatımızı hiç olmadığı kadar kolaylaştırabilir.
IoT ve Kripto Paralar
Kripto paralar birbirine bağlı cihazların otonom olarak parayı yönetebilmesini sağlayabilir ve bu sayede cihazlar arasında güven duygusuna gerek olmayan bir ekonomik etkileşim ortamı kurulabilir. Akıllı kontratlar tarafından onaylanan işlemlerin insan müdahalesi olmadan birbirine ağ üzerinde bağlı cihazlar tarafından otomatik yönlendirilmesi, kesinlikle küresel ödeme sistemlerinin sonunu getirecek potansiyele sahip. Bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini ise sadece zaman gösterebilir.