Almanya Merkez Bankası başkanı ve Avrupa Merkez Bankası’nda (ECB) politika yapıcılardan olan Jens Weidmann, bankaları Facebook liderliğindeki stablecoin projesi Libra’ya karşı daha ucuz ve daha hızlı bir ödeme çözümü bulmaya çağırdı.
Müşteri İstekleri Şirketlerin Sorumluluğunda
Perid’de yayınlanan Alman Handelsblatt gazetesine verdiği röportajda Weidmann, “Her zaman devlete seslenmeyi doğru bulmuyorum. Piyasa ekonomisinde, müşteri istekleri için uygun bir teklif geliştirmek ilk önce şirketlerin sorumluluğundadır.” ifadelerini kullandı.
Başka bir deyişle Weidmann, henüz bir merkez bankası dijital para biriminden (CBDC) yana değil. Almanya Merkez Bankası başkanı önce bir CBDC’nin artılarını ve eksilerini tanımlamanın gerekli olduğuna inanıyor. Weidmann, bu tanımlamanın ardından CBDC’nin gerekli olup olmadığına karar verilebileceğini ifade ediyor.
Ancak bunun yanında ECB Başkanı Christine Lagarde geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda merkez bankasının stablecoin’ler üzerinde bir adım öne geçmesi gerektiğini ifade etmişti. ECB o dönemde yaptığı açıklamalarda, 2020’nin ortalarına kadar dijital para birimi görev gücü için net hedefler belirlemeyi planladığını dile getirmişti.
Merkez Bankası Dijital Para Birimi
Bunların yanında Çin ve İsveç de yakında ulusal dijital para birimlerini piyasaya sürecekler. Ancak Weidmann, dijital para birimi fikrine çok da sıcak bakmıyor. Weidmann konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:
Çin bu konuda hızlı olabilir ancak onların siyasi sistemi farklı. Çin’de devletin çoğumuzun istemeyeceği bir gücü var. Sosyal piyasa ekonomisinin eninde sonunda özgür bir toplumda daha iyi çözümler bulacağına inanıyorum.
Öte yandan Almanya, merkez bankası dijital para birimi üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Weidmann, bunun merkez bankası ile ticari bankalar arasındaki ödeme işlemleriyle ilgili olduğunu dile getirdi. Özellikle merkez bankası, hesap tabanlı temel çözümünü desteklemek için Blockchain teknolojisini test ediyor. Ancak Weidmann’a göre bu denemeler henüz iyi sonuçlar vermedi.
Kaynak: The Block