Kripto para ekosisteminde “balinalar” denildiğinde ilk akla büyük miktarda Bitcoin sahibi olanlar gelir. Ancak yüksek miktarda altcoin sahibi olanları da göz ardı etmemek gerekir. Çünkü yalnızca Bitcoin sahipleri değil altcoin sahipleri de zaman zaman ellerindeki miktarları hareket ettirerek piyasada volatilitenin yükselmesine sebep olabiliyor.
Balinalar ve Altcoin’ler
Altcoin arzının %1’inden fazlasını elinde tutan adreslere bakıldığı zaman aslında Bitcoin’in daha demokratik olduğu görülüyor. Konuyla ilgili Twitter üzerinden bir tablo paylaşan intotheblock’un açıklamasına göre %1’den fazla kripto para birimi bulunduran adreslerin oranları şu şekilde sıralanıyor:
- Bitcoin’de adreslerin 39’u toplam arzın %11.1’ini barındırıyor.
- Ethereum’da adreslerin 154’ü toplam arzın %40’ını barındırıyor.
- Bitcoin Cash’de adreslerin 105’i toplam arzın %28’ini barındırıyor.
- Litecoin’de adreslerin 128’i toplam arzın %47’sini barındırıyor.
- Bitcoin Satoshi Vision’da adreslerin 104’ü toplam arzın %25’ini barındırıyor.
- Cardano’da adreslerin 39’u toplam arzın %40’ını barındırıyor.
- Tether’da adreslerin 140’ı toplam arzın %58’ini barındırıyor.
Dolayısıyla Bitcoin balinaları gibi altcoin balinaları da ellerindeki kripto para birimlerini toplu olarak satmak isterlerse piyasada ciddi oranda bir hareketlilik yaşanabilir.
Aslında balinaların piyasa manipülasyonu yapması her zaman kripto para piyasasında en büyük eleştirilerden biri olmuştur. Çünkü bir balina elindeki yüksek miktardaki kripto para birimini bir anda satmak istediğinde fiyat birden düşebiliyor. Bu da küçük yatırımcılar için büyük kayıplar anlamına geliyor. Ayrıca bu durum artık yalnızca Bitcoin’de değil neredeyse tüm kripto para birimlerinde geçerli gibi görünüyor.
Borsalar En Büyük Balinalar Mı?
Kripto para borsalarının çoğunluğunun farklı kripto para birimlerinden farklı miktarlarda ellerinde bulundurduğu bir sır değil. Aslında bir nevi bu onların işi… Ancak özellikle kendi kripto para birimine sahip olan borsaların bu kripto paralar üzerinde büyük bir etkisi olduğu düşünülüyor. Ayrıca Ripple gibi projelerin de kendi kripto para birimleri üzerinde manipülasyon etkisine sahip oldukları defalarca dile getirildi…
Peki, geleneksel piyasalarda balinalar yok mu? Tabii ki var! Hatta benim düşünceme göre kripto para piyasasındaki balinalar, geleneksel piyasalardaki balinaların yanında çok küçük kalıyor.
Öncelikle geleneksel piyasalardaki toplam piyasa değeri işe kripto para piyasasındaki toplam piyasa değeri karşılaştırıldığında manipülatif hareketlerin ne kadar büyük olabileceği gözler önüne serilmiş oluyor. Yani örnek vermek gerekirse, 10 TL’nin üzerinden uygulanacak manipülasyon ile 1.000.000 TL üzerinden uygulanacak manipülasyon ve bunun etkileri çok farklı olacaktır.
Dolayısıyla her ne kadar volatilite kripto para piyasasında daha yüksek olsa da manipülasyon yapılma olasılığı ve bunun kayıplara yol açma riski geleneksel piyasalardan ya daha az ya da hemen hemen aynı…