Ortaya çıkan son bilgilere göre sanıldığının aksine kripto para işlemlerinin büyük çoğunluğunu gizlilik odaklı token’lar değil diğer coin’ler oluşturuyor. Yani yatırımcılar işlemlerini gerçekleştirirken şeffalığı tercih ediyor.
Şeffaflık Tercih Ediliyor
Kripto analiz firması Coin Metrics’in 1 Eylül tarihli raporuna göre, daha fazla gizlilik sunmalarına rağmen gizlilik odaklı kripto para birimleri Zcash (ZEC), Monero (XMR) ve Grin’in (GRIN) toplam günlük işlemleri, Bitcoin’in sadece %6’sına denk geliyor. Konuyla ilgili yapılan açıklamalar, gizlilik odaklı token’ların en büyük eksikliğinin kullanıcı ilgisi olduğu ifade ediliyor. Ayrıca gizlilik konusunda katedilen büyük gelişmelere rağmen yatırımcıların şeffaflıktan yan olduğu da belirtiliyor.
Bunların yanı sıra raporda yer alan bilgilere göre kullanıcılar, bahsi geçen gizlilik odaklı token’ların temel özelliği olan “gizlilik”ten de tam anlamıyla faydalanamıyor olabilir. Örneğin; ZEC’ler, zk-SNARK olarak da bilinen, “kimin işlem yaptığı veya hangi miktarlarda işlem gerçekleştiği hakkında hiçbir şey göstermeyen” işlemlere izin veren, sıfır bilgi kanıtlama sistemlerini içeriyor. Ancak rapor, ZEC işlemlerinin %2’sinden daha azının “tamamen özel” ve korumalı olduğunu belirtiyor.
Öte yandan Coin Metrics, ana akımın benimsenmesi ilerledikçe kripto para birimlerinin hayatta kalmak için “orijinal gizlilik odaklı kültürlerine” geri dönmesi gerektiğini düşünüyor. Eğer bu geri dönüş gerçekleşmezse anonim işlem sistemleri fikri ortadan kalkabilir.
Ancak gizlilik odaklı kripto para birimlerini kullanmak her zaman sanıldığı kadar kolay olmayabiliyor. Örneğin; Avustralya borsaları, hükümet düzenlemelerini gerekçe göstererek Monero gibi gizlilik odaklı coin’leri kaldırmaya başladı.
Bitcoin ve Gizlilik
Yapılan açıklamalara göre CoinJoin gibi hizmetler aracılığıyla BTC‘nin artan gizliliği, kriptonun kurtuluşunun anahtarı olabilir. Bunların yanında karıştırma yani mixer hizmetleri de Bitcoin’in gizliliğini artmasına yardımcı olabilir.
Öte yandan Monero ve Grin’in de benzersiz gizlilik özelliklerine sahip olduğu ifade ediliyor. GRIN, işlem miktarlarını gizlemek için gizli işlemleri kullanan ve yerel işlem girdileri ile çıktılarının birbirine bağlanmasını önlemek için toplu işlemlerden yararlanan Mimblewimble protokolünün bir uygulaması olarak karşımıza çıkıyor.