Çoğunluk Lideri Chuck Schumer liderliğindeki iki partili dört senatörden oluşan bir grup, Kongre’nin yapay zekayı (AI) geliştirmek ve bunun etrafında güvenlik önlemleri oluşturmak için önümüzdeki üç yıl içinde en az 32 milyar dolar harcamasını tavsiye ediyor. Bu yol haritası, ABD hükümetinin yapay zeka gelişimini düzenleme ve teşvik etme yönündeki bir başka çabası olarak dikkat çekiyor.
ABD’de Yapay Zeka Süreci
Bu gelişme, ABD’deki yasa koyucuların Biden yönetiminin ülkede oluşturulan en iyi yapay zeka modellerine ihracat kontrolleri uygulamasına yardımcı olacak iki partili bir yasa tasarısını açıklamasından altı gün sonra geldi. Sektör uzmanları ve yapay zeka eleştirmenleriyle aylarca süren toplantıların ardından iki partili çalışma grubu, ABD’yi yurtdışındaki rakipleriyle rekabet halinde tutmak ve Amerikalıların yaşam kalitesini iyileştirmek için yapay zeka yatırımlarının önemini belirledi.
Bu yol haritası somut bir yasa tasarısı veya politika teklifi oluşturmasa da yasa koyucuların ve ilgili tarafların gelecekteki yapay zeka mevzuatı için öngördüklerinin kapsamına ve büyüklüğüne bir bakış sunarak daha kapsamlı ve ayrıntılı politikalar için zemin hazırlıyor.
Yapay Zeka Alanında Neler Oluyor?
Grup ayrıca yapay zeka ürünleri kullanıma sunuldukça ve yapay zekanın işler ve ABD işgücü üzerindeki potansiyel etkisine ilişkin çalışmalar yürütüldükçe şeffaflığa yönelik yeni gereklilikler de önerdi. Şubat ayında NIST, yapay zeka sistemleri için güvenlik yönergeleri oluşturmak üzere 200’den fazla kuruluşu bir araya getiren Yapay Zeka Güvenlik Enstitüsü Konsorsiyumunu kurdu.
Uzmanlara göre ABD, yapay zekanın düzenlenmesinde önemli bir liderlik yapan Avrupa Birliği de dahil olmak üzere diğer birçok ülkenin gerisinde kalıyor. Mart ayında AB, 27 üye ülkesinde yapay zekayı yöneten kapsamlı yeni bir yasa oluşturarak ABD’ye bu yasayı yakalaması için baskı uyguladı.
Önerilen Şeffaflık ve Güvenlik Gereksinimleri
– Yapay zeka ürünlerinin kullanıma sunuldukça şeffaflık gereksinimleri getirilmesi.
– Yapay zekanın işler ve işgücü üzerindeki potansiyel etkilerine yönelik çalışmalar yapılması.
– Güvenlik yönergeleri oluşturmak için 200’den fazla kuruluşun katılımıyla konsorsiyum kurulması.
Kanun, genel amaçlı yapay zeka için koruma önlemleri oluşturdu, kolluk kuvvetlerinin biyometrik tanımlama sistemlerini kullanımını sınırladı, çevrimiçi sosyal puanlamayı ve yapay zeka manipülasyonunu veya kullanıcı güvenlik açıklarından yararlanılmasını yasakladı. Tüketicilere şikayette bulunma ve yapay zeka sağlayıcılarından anlamlı açıklamalar alma hakkı verdi.