Bitcoin‘in ortaya çıkmasından bu yana, kripto para savunucuları dolarizasyon karşıtı bir beklenti içindeydi. Ancak ABD’de bazı yerel bankaların batması ve federal borcun 34 trilyon dolara ulaşmasına rağmen, ABD doları uluslararası işlemlerde en çok tercih edilen para birimi olmayı sürdürüyor ve ABD devlet tahvillerine olan küresel talep istikrarını koruyor.
Credit Agricole’un G10 FX strateji ekibi, ABD dolarının SWIFT işlemlerindeki payının son on yılda en yüksek seviyeye ulaştığının altını çizerek, diğer majör para birimlerinin payının ise düştüğünü veya ılımlı kaldığını belirtti. Bu durum, uluslararası ödemeler ve işlemlerde ABD dolarının önemini artırıyor ve dolarizasyona yönelik baskıları azaltabilir.
G10 FX strateji ekibi, stresli zamanlarda ABD dolarının tercih edilen güvenli liman para birimi olmaya devam edeceğini ve bu durumun diğer varlıkların, özellikle Bitcoin ve hisse senetlerinin aleyhine olacağını öne sürüyor.
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) verilerine göre, merkez bankalarının döviz rezervlerinde ABD dolarının payı sabit kalırken, Euro’nun payı 2017’den bu yana en düşük ikinci seviyeye geriledi. Çin, Hong Kong ve Japonya gibi bazı Asya ülkelerinin ABD devlet tahvillerine olan yatırımlarında gözlemlenen düşüş, diğer ülkeler tarafından dengelendiğinden küresel toplam istikrarını korudu.
İrlanda ve Belçika gibi ülkelerin ABD devlet tahvilleri varlıklarının iyi durumda olması, ABD dolarının agresif bir şekilde düşüşünün ve hakimiyet kaybının beklenenden daha erken olduğuna işaret ediyor. Çin’in ABD devlet tahvillerinde sürekli bir düşüş yaşaması, dolarizasyon hikayesini desteklese de, genel olarak ABD dolarının küresel hakimiyeti devam ediyor.