Bu yıl kripto para borsalarında pek çok olumsuz olay yaşandı. Hatta yaşanan bu olayların önceki yıllara kıyasla oldukça fazla olduğu ifade ediliyor.
IDAX CEO’sunun Kayıp Olması
Daha önce bu haberimizde de sizlerle paylaştığımız gibi Çin merkezli kripto para borsası IDAX’in CEO’sunun geçtiğimiz hafta kaybolduğu belirtildi. Bahsi geçen durum sebebiyle soğuk depolama cüzdanlarına, müşteri fonlarına ve genel olarak sermayesinin çoğuna ulaşamayan borsa, geçici olarak bütün para çekme ve yatırma işlemlerini durduğunu ifade etti.
Daha önce bu durum QuadrigaCX borsasında yaşanmış ve daha sonra CEO’nun öldüğü anlaşılmıştı. Fonlarına ulaşamayan kullanıcılar büyük kayıplar yaşamıştı. Örneğin bir mühendis CEO’nun ölümü sebebiyle 435 bin dolar kaybettiğini açıklamıştı.
Ayrıca Zimbabwe’nin ilk kripto para borsası olan Golix’in CEO’su da geçtiğimiz Mayıs cüzdan şifresini unuttuğunu ifade etmişti. Bu durum sebebiyle 33 Bitcoin kayıplara karışmıştı.
Borsalara Olan Güven Azalıyor Mu?
Kripto para borsaları aslında bir nevi dijital banka olarak tanımlanabilirler. Aslında Bitcoin’in en başından beri yapmak istediği üçüncü tarafları ortadan kaldırmak ve kişiler arası finansal işlemlere imkan tanımak… Ancak kripto para borsaları her ne kadar geleneksel bankalar gibi olmasalar da sistemdeki üçüncü taraf olarak değerlendiriliyorlar. Dolayısıyla insanlar yine kişiler arasında değil üçüncü tarafın katılımıyla işlem gerçekleştirmiş oluyor.
Bunun yanında kripto para ekosistemindeki çoğu kişi yaşanan tüm olaylara rağmen borsalara güvenmeye devam ediyor. Özellikle kurumsal yatırımcılar üzerinden yürütülen bir araştırmaya göre katılımcıların %92’sinin kripto para borsalarına güvendiği ortaya çıktı. Binance’in 22 Kasım’da yayınlanan araştırma raporuna göre kurumsal yatırımcılar işlemlerini gerçekleştirirken kripto peer-to-peer işlemlerdense borsaları tercih ediyor.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bitcoin felsefesinin çıkışında yer alan P2P (kişiden kişiye) değer değişiminin tam anlamıyla başlaması için, dünya paralarına alternatif olarak Bitcoin’in doğrudan değer taşıma ve saklama aracı olarak kabul edilmesi gerekiyor. Bu gerçekleştiği zaman, kişiler borsalar yerine kendi kripto dijital cüzdanlarını saklama ve değişim aracı olarak kullanmaya başlayacaktır.