Merkeziyetsiz Finans (DeFi) piyasası, önümüzdeki yıl güçlü bir geri dönüş yapmaya hazırlanıyor olabilir. Steno Research tarafından yayımlanan rapora göre DeFi piyasasında kilitlenen varlıkların toplam değeri (TVL) 2021’deki zirvesini aşarak 2025’in ilk yarısında yeni bir rekor kırabilir.
Faiz Oranlarının Düşürülmesiyle DeFi’ye İlginin Artması Bekleniyor
Raporda, DeFi’nin yeniden canlanmasının en büyük etkeninin ABD’de faizlerinin düşürülmesi olduğu vurgulandı. DeFi piyasası büyük ölçüde ABD dolarına endeksli olduğundan faiz oranları bu piyasaya ilgiyi doğrudan etkiliyor. Analist Mads Eberhardt’a göre faiz oranları, DeFi’nin çekiciliğini etkileyen en kritik faktör ve yatırımcılar faiz oranlarına bağlı olarak DeFi piyasasında daha yüksek getirili riskli fırsatları tercih edebilir.
Faiz oranlarının etkisi DeFi’nin ilk yükseliş döneminde de önemli bir rol oynamıştı. 2020’deki “DeFi yazı” Fed’in Covid-19 salgınına yanıt olarak faizleri düşürmesinin hemen ardından başlamıştı.
DeFi Piyasasını Destekleyen Diğer Faktörler
Diğer yandan DeFi’nin geri dönüşünü yalnızca faiz oranları açıklamıyor. Kripto paralara özgü faktörler de bu yükselişte etkili. Rapora göre stablecoin arzındaki artış DeFi piyasası için hayati öneme sahip. Stablecoin’ler DeFi protokollerinin omurgasını oluşturuyor ve stablecoin piyasasında bu yılın başından bu yana yaklaşık 40 milyar dolarlık bir büyüme gösterdi. Faiz oranlarının düşmesiyle stablecoin tutmanın fırsat maliyeti azalıyor ve bu da DeFi’nin genel çekiciliğini artırıyor.
Öte yandan token‘leştirilmiş hisse senetleri, tahviller ve emtialar gibi gerçek dünya varlıklarının (RWA) büyümesi DeFi piyasasına talebi artırıyor. Bu varlıkların yıl başından bu yana yüzde 50 oranında büyüme göstermiş olması zincir içindeki finansal ürünlere ilgiyi gösteriyor.
Kullanıcılar İçin Değerli Çıkarımlar
● Faiz oranlarının düşmesi, DeFi yatırımlarını daha çekici hale getirebilir.
● Stablecoin tutmanın maliyeti azalabilir ve bu da DeFi’ye olan ilgiyi artırabilir.
● Token’leştirilmiş gerçek dünya varlıkları, DeFi piyasasına olan talebi yükseltebilir.
● Ethereum ağındaki düşük işlem ücretleri, DeFi’yi daha erişilebilir kılabilir.
Son olarak DeFi’nin en yaygın kullanıldığı Blockchain ağı olan Ethereum (ETH) ağındaki düşük işlem ücretleri DeFi’nin daha geniş bir kitle tarafından erişilebilir olmasını sağlıyor.