Teknoloji dünyasının iki büyük simgesi haline gelen Mark Zuckerberg ve Pavel Durov, ülkelerinde hükümetlerinin saygısını yeniden kazanmak istiyor ve görünüşe göre bu konuda oldukça çaba sarf ediyorlar.
Milliyetçiliği Kullanıyorlar
Antitrust Subcommittee öncesindeki bir oturumda Mark Zuckerberg Facebook’u, Çin teknolojisinin yerine geçmesi açısından bir Amerikan şampiyonu olarak göstermeyi planlıyor. Buna karşılık olarak ise Durov’un, büyük ölçüde ABD teknolojisini istilacı bir güç olarak göstererek Telegram’ı ülkesi Rusya’da eski haline döndürmek için benzer bir kampanya yürüttüğü biliniyor.
Aslında iki büyük sosyal platform da uluslararası idealizme odaklı oldukları için liderlerinin yönettiği bu son politikalar dikkat çekiyor. Çünkü iki platform da güçlerini geri kazanabilmek için milliyetçiliği kullanıyor gibi görünüyor. Bu da “Acaba iki büyük şirketin politikaları değişiyor mu?” sorusunun sorulmasını sağlıyor.
Facebook ve Amerika
ABD düzenleyicileri söz konusu olduğunda, Facebook’un bir süredir ciddi sorunlar yaşadığını artık herkes biliyor. Örneğin; Federal Ticaret Komisyonu firmaya geçen yıl rekor sayılabilecek bir rakam ile 5 milyar dolar para cezası verdi. Aynı zamanda House Financial Services Komitesi lideri, firmanın yeni başlayan Libra kripto para biriminin gelişimini durdurması ve deyim yerindeyse ikinci bir emre kadar girişimde bulunmaması çağrısında bulundu.
Bunun karşısında Zuckerberg Libra ile ilgili yapılan görüşmelerde, stablecoin biriminin Amerika’nın egemenliği için de önemli olduğu düşüncesini savunarak açıklamalar yaptı. Yani Zuckerberg, Facebook için iyi olan şeyin Amerika için de iyi olduğunu savunuyor.
Ayrıca Libra’da istenilen değişikliklerin yapılmasının yanı sıra Çin’in dijital para birimi projesinin son hız ilerliyor olması da aslında ABD’li düzenleyicilerin kararları konusunda şüpheye düşmesine sebep oldu.
Telegram ve Rusya
Facebook’un yanı sıra ABD’li düzenleyiciler Telegram’a da acımasız davrandı ve platformu Amerika’da tamamen kapattı. Hatta bir New York mahkemesi, firmanın Gram token’ların yapılan 1.2 milyar dolarlık yatırımın da iade edilmesini emretti. Yapılan açıklamalara göre Telegram’ın Rus yetkililer ile arasını düzeltme kararı almasının arkasındaki etken de ABD’nin bu tutumu oldu.
Telegram’ın CEO’su olan Pavel Durov da aslında bir Rus vatandaşı ve başlangıçta SSCB’nin Facebook’u olarak görülen VKontakte’nin de yönetimini yapıyor. Durov, Telegram’ın eski haline gelebilmesi için Rusya ile Facebook’un Amerika ile olan ilerlemesinden daha fazla ilerleme kaydetmiş gibi görünüyor.