Blockchain’in kamusal doğası, her bir işlem ve adres net bir iz bıraktığından sürekli olarak sonsuz bir veri akışı üretiyor. On-chain veri olarak bilinen bu bilgiler, kripto para birimi ağ etkinliğini tam olarak analiz etmek için bir yol sağlıyor.
Yatırımcıların en çok kullandığı 3 on-chain metriğe bir göz atalım.
Ortalama Borsa Mevduatları
Bir borsanın giriş ve çıkışlarını analiz ederken genellikle bazı karışıklıklarla karşılaşılıyor. Alıcıların kripto para satın aldıktan sonra para çekmelerine gerek yok ve aynı şey girişler konusunda da söylenebilir. Çünkü fonlar herhangi bir işlem gerçekleşmeden önce bir süre uykuda kalabilir.
Bu akışı ölçmenin daha etkili bir yolu ise ortalama mevduat büyüklüğünü ölçmek olarak karşımıza çıkıyor. Elde edilen bilgilere göre, ortalama mevduatlardaki her pik büyüklüğü yerel bir Bitcoin fiyat tabanına denk geliyor. Bu hareket büyük bir kripto balinasının satış hareketi olabiliyor.
Bununla birlikte bu gösterge daha çok uzun vadeli düşüş trendi sırasında geçerli kabul ediliyor.
Bitcoin Gönderen Adresleri
Etkin adres sayısını ölçmek yerine, “gönderen” adreslerin metriğinin 7 günlük ortalaması, ağ etkinliği hakkında daha net bilgi veriyor. Bu gösterge, para çekme işlemlerinden kaynaklanan karışıklığı ve karıştırma hizmetlerinden kaynaklanan çift sayımı engelleme özelliğine sahip.
Elde edilen veriler, bu metrikteki her yükselişin kısa vadeli bir Bitcoin zirvesine denk geldiğini gösteriyor.
Madencilerden Borsalara
Glassnode, Bitcoin madencilerinin borsalara yaptığı transferlerini ayrıntılı bir şekilde sunuyor. Mayıs ayında yarılanmadan önce günde ortalama 1.800 BTC çıkarıldı ve şimdi bu rakam 900’e düşürüldü.
Bununla birlikte borsalar madencilerin pozisyonlarını aktarmaları için tek yol olmamasına rağmen, kısa vadeli fiyat beklentilerini ölçmek için açık ara en iyi ölçü olarak değerlendiriliyor. Örneğin; bu metrik baz alınarak hazırlanan 7 günlük hareketli ortalama grafiği, bu akışın Bitcoin yarılanmasında önemli ölçüde azaldığını ve rakamın 12 ayın en düşük seviyelerinde kaldığını gösteriyor.
Tüm bunlarla birlikte piyasadaki karışıklıklar karşısında on-chain metriklerin kullanılması bu karışıklıkları en aza indirilebiliyor. Ancak bu metriklerle birlikte diğer etkenleri de göz ardı etmemek büyük önem taşıyor.