Geçtiğimiz haftanın en önemli konusu şüphesiz 11 yıllık cüzdanın hareket geçmiş olmasıydı. Bunun yanında Ripple (XRP) ile ilgili haberlerden ve blok ödülü yarılanmasının hem fiyatları hem madencileri ne yönde etkilediğinden de bahsettik.
11 Yıllık Cüzdan
20 Mayıs günü 2009 yılında oluşturulan ve 2010 yılından bu yana hiçbir şekilde işlem gerçekleştirmemiş olan bir cüzdan harekete geçti. Hem cüzdanın ilk oluşturulanlardan olması hem de hareket eden Bitcoin’lerin (BTC) ilk madencilik ödülü olarak verilen BTC’lerde olması piyasada heyecanla birlikte korku yarattı. Çünkü eğer bu Bitcoin’ler, Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto’ya ait olsalardı piyasada yaşanabilecek şeyler yatırımcıları korkuttu. Nakamoto’ya ait 1 milyondan fazla BTC’nin olduğunu bilinmesi ise bu korkuların haklı olduğunun bir göstergesiydi.
Ancak daha sonra ortaya çıkan bilgiler, BTC’lerin Nakamoto’ya ait olmadığını ortaya koydu. Bu BTC’ler ya ilk Bitcoin yatırımcılarından birine ya da ilk Bitcoin madencilerinden birine aitti. Bitcoin’lerin Satoshi’ya ait olmaması piyasayı da biraz sakinleştirdi ve haberlerle birlikte oluşan düşüş ivmesinin tersine dönmesini sağladı.
Bunun yanında cüzdanın Craig Wright’a ait olma olasılığı da piyasada kısa süreli bir şok etkisi yarattı. Çünkü Wright’ın mahkemede sunduğu ve kendisinin olduğunu iddia ettiği cüzdan adreslerinden biri ile işlemlerin gerçekleştiği adres aynıydı. Ancak bu konu da şimdilik herhangi bir netlik kazanmadı.
Yarılanmanın Etkileri
Fiyat açısından bakıldığında aslında yarılanma şu an için beklenenleri karşılamadı. Ancak analistlerin çoğunluğu zaten hemen bir boğa piyasasının başlamasını beklemiyordu. Yine de 11 yıllık cüzdanın harekete geçmesi ile yaşanan düşüş de beklenen bir durum değildi…
Öte yandan yarılanmanın en büyük etkisi belki de bazı madencilerin faaliyetlerini sonlandırması ve işlem ücretlerinin artması şeklinde kendisini gösterdi. Düşen ödüller sebebiyle giderlerini karşılayamayan bazı küçük madenciler kepenk indirmeye başladı. Ayrıca geçtiğimiz hafta %1.000’in üzerinde bir artış ile işlem ücretleri 5 doların üzerine çıktı. Daha sonra geri çekilerek bir denge oluşturan ücretler şu anda yaklaşık olarak 4 dolar seviyesinde seyrediyor.
Diğer Önemli Başlıklar
Bu iki önemli gelişmenin yanı sıra 2016 yazında saldırıya uğrayan kripto para borsası Bitfinex’te çalınan Bitcoin’lerin harekete geçmesi de geride bıraktığımız haftanın önemli başlıkları arasındaydı. Ortaya çıkan bilgilere göre bu paranın yaklaşık olarak 24.8 BTC’lik kısmı anonim bir cüzdana taşındı. Yani yaklaşık olarak 255 bin dolarlık fon hareket etmiş oldu.
Ayrıca Bitcoin madencilik zorluğunun ayarlanması ve negatif yönde %6’lık bir ayarlamanın yapılması ile madenciler biraz olsun rahatlamış oldu. Çünkü Bitcoin’in söz konusu %6’lık madencilik zorluk ayarlaması, faaliyetlerine devam eden madencilerin işlemleri doğrulamasını kolaylaştırdı.