Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, yapay zekanın gelişimine yönelik global çabalar arasında yer alan ve ABD öncülüğünde 123 ülkenin desteğiyle kabul edilen bir kararı onayladı. Bu karar, 193 BM üyesi ülkenin genel desteğine işaret ediyor. Karar, ülkeleri insan haklarını ve kişisel verileri koruma konusunda teşvik etmekte ve yapay zeka risklerine karşı uyanık olmaya çağırıyor. BM Genel Kurulu kararlarının yasal zorunluluğu olmamakla beraber, global duyarlılık göstergesi olarak kabul ediliyor.
BM’nin Yapay Zeka Girişimi
Karar, yapay zekanın kötü niyetli tasarımı ve kullanımının insan haklarını ve temel özgürlükleri riske atabileceği vurgulanırken, ülkeler arası dijital uçurumu kapatmayı ve gelişmekte olan ülkeleri bu teknolojinin avantajlarından yararlanabilecek şekilde desteklemeyi hedefliyor.
Güvenlik ve Düzenleme İhtiyacı
Amerika, İngiltere ve diğer bazı ülkeler, yapay zekanın kötü amaçlı kullanımını önlemeye yönelik bir anlaşma yaptı. Anlaşma, doğal güvenlik özellikleri içeren yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Öte yandan, Avrupa Birliği dünyanın ilk kapsamlı yapay zeka düzenlemelerini önümüzdeki aylarda yürürlüğe koymayı planlıyor.
Bu düzenlemeler, biyometrik gözetim ve sosyal puanlama gibi teknolojileri yasaklayacak. ABD de yapay zekanın risklerini azaltacak yönetmelikler yayınladı.