Uzun zamandır beklenen Bitcoin madencilik ödülü yarlınamasına artık saatler kaldı. Ancak mevcut veriler bu seferki yarılanmanın diğer iki yarılanmadan farklı olabileceğini ortaya koyuyor. Analistlere göre her ne kadar yatırımcılar yarılanma ile birlikte bir boğa koşusunun yaşanmasını bekliyor olsa da mevcut ekonomik durum ve salgın beklentilerin karşılanmasını engelleyebilir.
Büyük Bitcoin Hacimleri
Ortaya çıkan veriler, 2020’de işlem gören ve borsalarda bulunan Bitcoin hacminin 2016’da görülenden % 2.800’den fazla olduğunu gösteriyor. Endüstri gözlemcisi ‘Crypto Lark’ konuyla ilgili Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, “Bu Bitcoin yarılanması çok farklı! 2016 yılında hacim 1.7 milyardı bugün yaklaşık 50 milyar!” ifadelerini kullandı.
Öte yandan hacimdeki bu büyük artış, BTC’nin son dört yılda daha fazla benimsenmesinin bir kanıtı olarak nitelendiriliyor. Bununla birlikte fiyatlar göreceli olsa da benzer bir karşılaştırma ile 2016 yılının ortasında ikinci yaılanmadan hemen önce BTC fiyatlarının 650 dolar seviyesinde olduğunu görüyoruz. Bugün ise fiyatlar %1.240 daha yüksek ve 8.900 dolar civarında.
Borsa Kullanıcıları Artıyor
Yüksek hacimlere ek olarak kripto para kullanıcılarının sayısında da artışlar olduğu ifade ediliyor. Örneğin son yarılanmadan önce Coinbase’in kullanıcı sayısı 3 milyon seviyesinde iken şu anda bu rakam 30 milyon seviyesinde bulunuyor.
Bahsi geçen her iki göstergenin de Bitcoin ve fiyat için olumlu olduğunu ifade edebiliriz. Ancak olumsuz olabilecek bir etken daha var…
Ekonomik Durgunluk
2020’deki küresel ekonominin durumu 2012 veya 2016’daki durumdan çok farklı olarak karşımıza çıkıyor. Çoğu isme göre Bitcoin’in doğuşunu katalize eden 2008 mali krizinden bu yana ABD ve küresel ekonomiler istikrarlı ve sağlıklı bir büyüme kaydetmişti.
2020 koronavirüs salgını bu duruma son verdi ve küresel ekonomiler şu anda kargaşa içinde bulunuyor. İnsanların işsiz kalmaları ve parasal genişleme tedbirleri gibi sebeplerle bu yıl ekonomide kriz yaşanıyor.
Bu durumun ise kripto paralar üzerindeki yansıması daha az sermaye girişi olabilir. Çünkü insanlar riskli varlıklardan uzak durmayı ve yatırım yapmaktansa mevcut ekonomilerini korumayı tercih edebilir.
Kaynak: Beincrypto