Son günlerde haberlerin, köşe yazısı ve sohbetlerin yeni ve revaçta konusu Bitcoin oldu. Tek kelime bir çok kavramı birden karşıladığı için de kafaları iyice karıştırdı. Bitcoin Nedir? Bitcoin nedir nereden alınır? Bitcoin nedir nasıl oynanır? Bitcoin nedir nasıl kazanılır? Nerelerde Bitcoin kullanılır? Nasıl Bitcoin sahibi olurum? Bitcoin nasıl çalışır? Bu yazıda cevabını bulabileceğiniz sorulardan bazıları..
Bitcoin Nedir?
Bitcoin’in ilk anlamı bir kripto para birimi, ancak bu parayı resmi olarak kullanan bir devlet (henüz) yok. Borsalarda alınıp satılıyor. En büyük hacme sahip Bitcoin borsası Çin’de bulunuyor. Türkiye’de de bir çok kripto para borsası Türk Lirası ile değişim hizmeti veriyor. Mal ve hizmet alımı için tüm dünyada kullanılıyor. Özellikle internet üzerinden satış yapan siteler ödeme seçeneklerine Bitcoin’i de her geçen gün eklemeye devam ediyorlar. Böylelikle kredi kartı sahibi olmadığı için çevrimiçi alışveriş yapamayan hatırı sayılır bir kitleyi de müşteri olarak kazandılar. Avrupa’nın farklı şehirlerinde Türk yemeklerini Bitcoin (BTC) ile evinize sipariş edebiliyorsunuz. Mağazalarda kullanımı ise çok yaygın olmasa da ABD ve Rusya’da ünlü bir sandviç zinciri de dahil olmak üzere Bitcoin kabul eden yerler var.
Bitcoin Nasıl Alınır?
Üç şekilde Bitcoin alabilirsiniz. Bunlardan ilki kripto para borsalarını kullanarak geleneksel para birimi karşılığında alabileceğiniz Bitcoin’ler olarak karşımıza çıkıyor. İkinci olarak kripto para madenciliği ile Bitcoin sahibi olabilirsiniz. Ancak bu günümüzde bireysel olarak yapıldığında karlı bir girişim olmuyor. Ayrıca bir işletmeniz varsa mal ve hizmet karşılığı olarak BTC kabul edebilirsiniz.
Bitcoin Nasıl Kullanılır?
Bitcoin’i pek çok farklı şekilde kullanabilirsiniz. Örneğin; herhangi bir para transfer işleminizi Bitcoin ile yapabilirsiniz. Ya da Bitcoin kabul eden iş yerlerinde mal ya da hizmetin parasını BTC ile ödeyebilirsiniz. Bununla birlikte Bitcoin’i yatırım yapmak için de kullanabilirsiniz.
Bitcoin Nerelerde Kullanılır?
Aslında Bitcoin’in kullanım alanlarında herhangi bir sınır bulunmuyor. Günlük alışverişlerinizden para transferlerine, birikim faaliyetlerinden borsalara kadar pek çok alanda Bitcoin kullanabilirsiniz.
Bitcoin Nedir Yorumlar
Bitcoin’in ikinci anlamı ise internet üzerinden bir bankaya ya da aracı kuruma ihtiyaç duymadan transfer edebilmenizi sağlayan sistem, kurallar topluluğu, daha teknik bir dille ifade edersek bilgisayarlar arası iletişim protokolü olarak yorumlanabilir. Tıpkı e-mail ya da WWW gibi.
Bitcoin en basit tanımıyla bir muhasebe defterinden, yani Blockchain‘den ibaret. Defterde alacaklı ve borçlu birer hesap numarasıyla ifade ediliyor. Tutar hanesinde ise işlem miktarı yazıyor. Hesap numarası yerine şehir isimleri kullansaydık Bitcoin defterindeki satırlar şuna benzerdi:
Ankara’dan İstanbul’a 5 birim gönder
İstanbul’dan İzmir’e 3 birim gönder
İzmir’den Adana’ya 3 birim gönder
Adana’dan İstanbul’a 2 birim gönder
BTC Nedir Neden Önemlidir?
Buradaki birimlerin TL, Avro ya da altın gibi fiziki bir karşılığı yok. Yani teknik olarak aslında para bile sayılmıyor. Sistemi geliştirenler bu birime Bitcoin adını vermişler. İlk başlarda kimse için bir değeri olmayan bu sayılar kullanan sayısı arttıkça ve kullanıcılar kendilerine gönderilen Bitcoin birimlerine bir değer atfettikçe anlam kazanmışlar. Tıpkı diğer gerçek para birimlerinde olduğu gibi sayıların maddi değeri biz kullanıcılar onlara değer verdikçe oluşmuş.
Bu defter hesap tabloları programında kullandığımız dosyaya benzer şekilde bir bilgisayar dosyasında tutuluyor ve cüzdan adı verilen uygulama veya yazılım ile açılıyor. Kullanıcılar programı açtıklarında defterin tüm satırlarını görmüyor. Onun yerine defterde kendisine gönderilmiş toplam kaç birim Bitcoin olduğunu görüyor.
Defterde adı geçen her kişi defterin bir kopyasını kendi bilgisayarında saklıyor. Dosyanın orijinal kopyası yok, herkes en son halini yakınındaki başka bir bilgisayardan kopyalıyor, yani aslında hepsi orijinal oluyor. Dosyaya ekleme yapıyor ve etrafına dağıtıyor. Bütün bilgisayarlar örümcek ağı gibi birbirine bağlı olduklarından bir yerde yapılan değişiklik eninde sonunda tüm bilgisayarlara yayılıyor.
Bitcoin Sembolü
Bitcoin hiçbir devlet ya da kuruma ait olmadığı için resmi bir sembolü de bulunmuyor. Yaygın olarak kullanılan çift çizgili B harfi bağımsız grafik tasarımcıların geliştirdiği sembollerden sadece bir tanesi. BTC kısa ismi ile yaygın olarak bilinse de Uluslararası Standartlara XBT olarak geçti.
Satoshi Nedir?
1 Satoshi = 0,00000001 BTC
1 Bitcoin (BTC) virgülden sonra 8 basamağa kadar küçük birimlere bölünebiliyor. 0,001 BTC’ye mili bitcoin (mBTC), 0,000001 BTC’ye mikro bitcoin (uBTC), 0,00000001 BTC’ye ise Satoshi adı veriliyor.
Bitcoin Nedir Nasıl Kullanılır?
Bitcoin ödeme yapmak ve almak için kullanılabilir. Birisinden ödeme istediğinizde ona kendi hesap kodunuzu söylemeniz yeterli. Ödeme yapacak kişi yakınınızda ise, örneğin mağazanızda ödeme yapacak bir müşteriyse hesap numaranızı kolayca gösterebiliyorsunuz. Hesap numaraları uzun olduğundan numarayı kare kod şeklinde bastırmak, ödeme yaparken de cep telefonu ile okutulması daha pratik. Alışverişi dünyanın öbür ucundan birisiyle yapmak da çok farklı değil. Hesap numarasını e-posta ile ulaştırabilirsiniz.
Bitcoin nedir nasıl alınır?
Ödeme yapmak için elektronik cüzdan programınızı kullanarak alıcının hesap numarasını ve göndermek istediğiniz Bitcoin miktarını seçiyorsunuz. Onayladığınızda bu transfer işlemi ağ sayesinde tüm dünyadaki Bitcoin kullanıcılarına dakikalar içinde yayılıyor. Transfer tüm kullanıcıların el birliğiyle gerçekleştiği için EFT ya da havale ücreti ödemiyorsunuz. Fakat Bitcoin gönderebilmeniz için cüzdanınıza daha önce yeteri kadar miktarın gelmiş olması gerekiyor.
Bitcoin Onay
Ağ üzerinde bir grup bilgisayar da noter gibi çalışıyor. Ağda yayınlanan transfer işlemlerini kontrol ediyor ve onaylıyor. Böylelikle mükerrer harcamalar önleniyor. Bu hizmetlerinin karşılığında onaylama işlemini yapan bilgisayarlara ödül olarak yeni Bitcoin veriliyor. Sisteme yeni Bitcoin’lerin girişi de bu şekilde oluyor. Toplam üretilebilecek Bitcoin miktarı 21 milyon ile sınırlı olduğu ve üretim yüksek işlem gücüne sahip cihazlarla yapılabildiği için Bitcoin üretimine madencilik deniliyor.
Bitcoin ve altyapısındaki teknoloji olan Blockchain hakkında detaylı bilgi almak için bu yazıya göz atabilirsiniz.