QuEra, Harvard ve MIT’den araştırmacıların kurduğu bir kuantum bilişim girişimi olup, 2026 yılına kadar 100 mantıksal qubit ve 10.000 fiziksel qubit içeren bir kuantum bilgisayarı geliştirmeyi planlıyor. Bu teknoloji, klasik bilgisayarların yapamadığı hesaplamaları gerçekleştirecek ve pratik kuantum avantajı sağlayacak.
QuEra’nın yol haritası, şirketi kuantum bilişim endüstrisinin ön sıralarına taşıyacak kilometre taşlarını içeriyor. IBM, Google ve Microsoft gibi rakip şirketler de benzer sistemler üzerinde çalışırken, QuEra 2024 ve 2025 yıllarında 256 ve 3.000 fiziksel qubit’lik sistemler geliştirmeyi hedefliyor.
Kuantum hesaplamanın önündeki en büyük zorluklardan biri hata düzeltme sorunudur. QuEra’nın kuantum hesaplama mimarisi, sektördeki diğer ürünlerden farklı olarak, transmon yerine atom kullanarak qubit oluşturuyor.
Kuantum bilgisayarların, hata düzeltme protokolleri ile kuantum bilginin bütünlüğünü koruması ve karmaşık hesaplamalar yapabilmesi bekleniyor. Ancak bilim camiasında henüz kuantum avantajının ne zaman sağlanacağı konusunda bir fikir birliği yoktur.
QuEra ekibinin çalışmaları da dahil olmak üzere, kuantum bilgi işlem sistemlerinin ölçeklendirmeyle, mevcut süper bilgisayarların ötesinde hesaplamalar yapabileceğini gösteriyor. Kuantum devriminin kriptografi, fintech, kimya, yapay zeka ve daha pek çok alanda önemli etkileri olması bekleniyor.