Türkiye’nin büyük bir yatırımcı topluluğuna sahip olduğu ve kripto dolayısıyla oluşturduğu hacmin 14 milyar TL’yi geçtiği belirtiliyor. Beklenen kripto para düzenlemesi, hem lokal hem de global anlamda önem taşıyor.
Yatırımcıların en büyük endişesi, kripto paralarla ilgili getirilebilecek yasaklar olup olmadığı. Ancak ekosistemin önemli isimlerinin gördüğü iddia edilen taslakta katı yasaklar bulunmuyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı düzenlemede kripto paralar “değer veya hak ifade edebilen gayrimaddi varlıklar” olarak tanımlanıyor. Kripto para borsaları ve saklama hizmetleri de bu düzenleme kapsamında ele alınıyor.
Türkiye’nin kara para aklamayla mücadele etmek ve FATF gri listesinden çıkma çabası içinde olduğu, bu düzenlemeyle de kötüye kullanımlara karşı tedbirleri ve zorunlulukları getirdiği anlaşılıyor. SPK’nın borsa faaliyetleri için izin vereceği ve gelirin bir kısmını alacağı, zayıf finansal durumdaki borsaların ise faaliyetlerini durduracağı ifade ediliyor.
Riskli adımlar atan borsalar ve yetkililer için 20 yıla kadar hapis cezası gibi ciddi yaptırımlar söz konusu olacak. MASAK, suç içeren borsa hesaplarına daha kolay müdahale edebilecek. FATF toplantısında Türkiye’nin gri listeden çıkabileceği umudu da mevcut.
Kripto dostu olarak bilinen Prof. Dr. Fatma Özkul’un TCMB üyeliğine atanması ve vergilendirmeyle ilgili somut adımların seçim sonrasına kalacağı gibi detaylar da gündemde bulunuyor.