Türkiye, dijital itibari para birimi geliştirme yarışında önemli adımlar atıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu alandaki son gelişmeleri içeren bir rapor yayınladı. 2020’de başlayan Ar-Ge çalışmaları, 2021’de “Dijital Para Kavram İspat Çalışması”nın tamamlanmasıyla yeni bir aşamaya geçti. Aynı yıl teknoloji ortakları belirlendi ve somut adımlar atıldı. 2022’de ise Faz-1 ve pilot test süreçleri başladı ve bu yıl Faz-1 tamamlandı, şimdi ise Faz-2 çalışmalarına geçiliyor.
TCMB’nin raporuna göre, e Dijital Türk Lirası İş Birliği Platformu yeni katılımcılarla genişletilecek ve dijital Türk lirasıyla ilgili teknik çalışmaların yanı sıra iktisadi ve hukuki çerçeve de geliştirilecek. Faz-1 kapsamında bir dizi teknik çalışma ve pilot testler yürütüldü. Bu testler arasında sistemin altyapısının hazırlanması, dağıtık defter platformu kurulumu, akıllı sözleşmelerin tasarımı ve geliştirilmesi gibi önemli aşamalar yer alıyor.
Blockchain tabanlı dijital itibari para birimleri (CBDC) konusunda dünya genelinde mahremiyet ve sürekli gözetim gibi endişeler bulunuyor. TCMB, bu endişeleri raporunda ele alarak, kullanıcıların dijital mahremiyetinin korunması ve finansal işlemlerde veri mahremiyetinin sağlanması gibi konulara öncelik verdiğini vurguluyor. Ayrıca, teknolojik ve mimari esneklik, birlikte çalışabilirlik ve finansal sistemlere zarar vermemek gibi ilkeleri benimsiyor.
TCMB’nin Ar-Ge çalışmaları kapsamında birçok teknolojik ve yenilikçi çözüm üzerinde çalışıldı. Üç fazdan oluşacak projenin ilk aşaması tamamlanırken, Faz-2’de aracı kurum entegrasyonları, akıllı ve çevrimdışı ödemeler, donanım cüzdanlar ve yüksek performans gibi konular ele alınacak. Faz-3 ise, dijital Türk lirasının tedavüle girmesi halinde gerekli düzenlemeler ve sertifikasyon süreçlerini içerecek.