Ethereum ağı, yıllardır ölçeklenebilirlik sınırlamalarıyla mücadele ediyor ve yüksek işlem ücretleriyle kullanıcıları zorluyor. Mayıs 2022 itibariyle, Layer 1 ağında ortalama işlem ücreti 196 dolara yükselmişti. Bu durum, Ethereum’u yavaşlatan ve daha ucuz alternatifler olan diğer ağlara göçü teşvik eden bir faktör olmuştur.
Layer 2 çözümleri, Ethereum ağının bu zorluklarını aşmak için geliştirildi. 2023 yılının başında, bu çözümlere olan talepte önemli bir artış görüldü. Şubat ayında L2 protokolleri, Ethereum temel katmanında 106,56 milyar GWEI harcadı ve bu rakam Mart sonunda 253,91 milyar GWEI’ye çıktı.
Mart ayındaki L2 aktivitesindeki büyük artış, Arbitrum’un ARB token airdrop beklentisiyle ilişkilendirildi. Bu airdrop, L2 etkinliğini daha da artıran yeni kullanıcıların katılımıyla sonuçlandı.
23 Mart’ta gerçekleşen Arbitrum ARB token airdrop’unda 1,27 milyar token, uygun cüzdanlara dağıtıldı. Aynı gün, L2’de günlük işlem sayısı 2,73 milyona ulaşarak yılın en yüksek seviyesine çıktı. Yılın ilk yarısında kripto para birimlerinin fiyatlarında düşüş yaşanırken, L2 gas ücretleri artmaya devam etti.
Dune Analytics’e göre, Mart ve Eylül ayları arasında L2 aktiviteleri için harcanan aylık gas ücreti, %108 artarak 527 milyar GWEI’ye yükseldi. Bu, L2 platformlarının 2023’te kullanıcı aktivitelerinde tarihi zirvelere ulaştığını gösteriyor.
Base’in lansmanı, L2 ekosistemine yeni bir kullanıcı kitlesini çekti ve bu platform, lansmandan kısa süre sonra mevcut protokollerin kullanıcı etkinliğini aştı. Ortalama 888.000 günlük aktif adres kaydeden L2 ağı, bu dönemde tüm zincir içi adreslerin %60’ını temsil ediyordu.