Kripto paraların dünya genelinde regülasyon süreçleri devam ederken, Türkiye’nin beklenen düzenlemesi Ocak ayında açıklanacak. Hazine Bakanı, düzenlemelerin tarihini netleştirdi. İş Bankası CEO’su Hakan Aran, kripto paralarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve bu konunun önemine vurgu yaptı.
Finansın Geleceği zirvesinde konuşan Aran, 2021 yılı sonundan beri beklenen kripto para düzenlemelerinin hala gelmediğini ve bir taslak üzerinde çalışıldığına dair kesin bilgi olmadığını belirtti. Yerel borsa yetkilileri ve bazı önemli isimlerle istişareler yapıldığı duyumu var.
Aran, 2008 yılının kripto paralar için tesadüfi olmadığını, bu yılın aynı zamanda mevcut finansal sistemin çöktüğü bir yıl olduğunu ve kripto paraların teknolojik bir başkaldırının ürünü olduğunu ifade etti. Kripto paraların geleneksel finans sistemlerine göre daha dalgalı olduğunu ve güçlü düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Aran, mevcut finansal sistemlerde kural koyma gücümüz olmadığını, ancak kripto para düzenlemeleri konusunda yeni kuralları belirleyebileceğimizi söyledi. Kripto para yasası çıkarılırken bankalardan fikir alınmasının önemini ve bankaların saklama fonksiyonunu üstlenebilecek en güvenilir kurumlar olduğunu dile getirdi.
Binance borsasının Türkiye kolunun 2021’de yaptığı düzenleme açıklamasının, global borsaların kısıtlanmasını amaçladığı ve yurt dışına para çıkışını engellemeyi hedeflediği yorumları yapıldı. Ancak para artık blockchain üzerinde saklandığı ve blockchain’in bir ülke sınırlaması olmadığı için bu durumun eski anlamını yitirdiğini belirtti.
Türkiye, blockchain tabanlı parasını çıkararak ekonomik akışları izleyebilir ve kara para aklama ile mücadele gibi konularda bunu kaldıraç olarak kullanabilir. Ocak ayında çıkacak ilk taslak öncesinde peşin hükümlü olmamak gerektiğini ve Türkiye’nin kripto para dünyasında nasıl bir pozisyon alacağının merak konusu olduğunu ifade etti.