Küresel bir şirket olan Ernst & Young‘ın Japon şubesi EY Japonya, bir Japon içkisi olan sakenin ve meyvesinin menşeini izleyerek sahte ve hileli üretimi önlemek için Blockchain teknolojisinden faydalanacağını açıkladı.
Blockchain ve Tedarik Zinciri
Asian Nikkei Review’a göre EY Japonya’nın SAKE Blockchain’i, koronavirüs tehdidi geçtikten ve bölgede istikrarlı bir iş ortamı yeniden kurulduktan sonra Asya çapında yayılacak. Bunun yanında şirketin Hong Kong ve Singapur’u da dağıtık defter teknolojilerine açık olan büyük piyasalar olarak izlediği bildiriliyor.
SAKE Blockchain’in duyurusu, Japon içeceği ve bu içecek için yapılan ihracatın artmasıyla birlikte geliyor. Alkollü içeceğe yönelik dış talep, 2019’da %5,3 artışla 223 milyon dolara yükseldi ve Japon meyve ihracatı son on yılda üç katına çıktı.
Yapılan açıklamalara göre Blockchain, üretim ve teslimat rotalarının kökeni hakkında bilgiler de dahil olmak üzere Japon ürünleri tedarik zinciri boyunca ayrıntılı bilgileri izlemek ve kaydetmek için kullanılacak.
Öte yandan sake malzemeleri ve bira fabrikası ile ilgili bilgiler de Blockchain‘e yüklenecek.
EY Danışma ve Danışmanlık ortağı Hideaki Kajiura konuyla ilgili açıklamalarında, “Sakenin üretim ve kökeninin hikayesini anlatabilmek, onu sahte ürünlerden ayırt etmeye yardımcı olacaktır.” ifadelerini kullandı. Tüketiciler, bir şişenin etiketinde yazılı QR kodunu tarayarak kayıtlara erişebilecek ve yiyecek eşleştirmeleri için önerilere ulaşabilecek. Ayrıca verilere İngilizce, Çince ve Korece olmak üzere üç dilde erişilebilecek.
Tüm bunların yanında ürünün hem nakliye sırasında hem de denizaşırı restoran ve şişe dükkanlarına gönderimlerinde optimum bir ortamda depolanmasını sağlamak için tedarik zinciri boyunca ayrıntılı sıcaklık kayıtları da tutulacak. Kayıtlar aynı zamanda sake üreticileri tarafından üretimde ve hedeflenen pazarlama kampanyalarında verimlilik tasarrufu fırsatları hakkında bilgi edinmek için de kullanılacak.
Kaynak: Cointelegraph