Bitcoin son 48 saat içinde güzel bir artış ivmesi yakaladı ve geleneksel borsalarla olan ve kısa süre bağını koparmış oldu. Lider kripto para birimi artış ivmesi sergilerken geleneksel borsalarda yine düşüşler görüldü. Peki, önümüzdeki hafta neler olabilir?
BTC, Borsaları Arkasında Bırakıyor
19 Mart’ta Bitcoin fiyatı 12 saat içinde %19 artarak 5.300 dolardan 6.300 dolara yükseldi. Dolayısıyla koronavirüs sebebiyle geleneksel borsalar birlikte düşen BTC kendisini toparlama adına bir adım atmış oldu.
Aynı dönemde S&P 500 %5’in üzerinde kazanç elde etti. Ancak bu yükseliş sonrasında %4,2’lik bir düşüşle silindi ve borsa aşağı yönlü bir seyir izledi. Bu arada BTC kazançlarına devam etti ve artış ivmesi sergiledi.
Likidite Sorunları
12 Mart’ta COVID-19’dan kaynaklanan hisse senedi fiyatları ve petrol arzındaki şoklar küresel likidite krizini tetikledi. Küresel durgunluğun olasılığının artması ile yatırımcılar riskli varlıklardan nakit paraya kaçmaya başladı. Satışlar ayrımcı bir şekilde gerçekleşmedi ve endeksleri petrol, altın ve Bitcoin olmak üzere tüm varlıklarda büyük kayıplara sebep oldu.
Öte yandan Bitcoin ve kripto para borsalarında yaşanan düşüşler oransal olarak çok büyüktü. Buna bir de borsaların yaşadığı sorunlar eklenince 12 Mart ve 13 Mart Bitcoin için adeta kara günler olarak tarihe yazılmış oldu.
BTC ve Geleneksel Borsalar
Belki de küresel ekonominin kötüye gittiği şu günlerde en çok akla gelen sorulardan biri: Bitcoin yeniden geleneksel piyasalarla korelasyon kurar mı?
Bu konuda verilebilecek net bir cevap yok. Sonuçta Satoshi Nakamoto, Bitcoin’i tarihteki en uzun boğa piyasasının başında başlattı. Dolayısıyla dijital varlığın bir ayı piyasasında nasıl davranacağını gösteren veri yok.
En kötü senaryo, Bitcoin’in borsa ile ilişkili olması olarak karşımıza çıkar. Kripto varlığın risk profili göz önüne alındığında bu, sermaye varlığı fiyatlandırma modeline göre fiyatların yüzde olarak S&P 500’den bile daha hızlı düşeceği anlamına gelir.
Bununla birlikte BTC’nin volatilitesi göz önüne alındığında, uzun vadeli korelasyonu destekleyen veriler yok denecek kadar az…
Kaynak: Cryptobriefing