Türkçe bitcoin bloglarına önceki yazıda yer vermiştik. Bugün de Türkçe blog sitelerinde bitcoin ile ilgili yazıları ele alıyoruz. Daha sonraları binlerce yazı yayınlanmasına rağmen aşağıdaki liste Türkçe olarak ilk çıkan içeriklerden derlemedir.
1- Mesut ile Güvenlik Maceraları, Mesut Timur, Bitcoin Nedir, Nasıl Çalışır?
“Bitcoin 2008 yılında, Satoshi Nakamoto tarafından yazılan manifesto ile duyurulan, 2009 yılının başında da işlevsel hale gelen, ilk sanal para birimi ve protokolün ismidir. Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto’nun kimliği ile ilgili pek bilgi bulunmamakla birlikte, sistemi tasarlayan kişi ya da kişilerin kullandığı takma bir isim olduğu tahmin edilmektedir.”
2- Burak Avcıoğlu, Bitcoin Nedir, Kriptolu Paranın Dünya Üzerindeki Planı
Bitcoin son birkaç aydır herkesin dilinde olan sanal para, gerçek deyimi ile kriptolanmış paradır. Haziran 2013’de Deepweb Nedir adında bir makale yayınlamıştım. Burada Bitcoin para birimi kullanıldığını ve 10 ile 15 dolara karşılık geldiğini yazmıştım. Son bir aydır Bitcoin, Google Trends ve Twitter analizlerine bakınca konunun araştırılması neredeyse tavan yapmış ve bu arama hacmi 1 BTC değerini 1000 dolar seviyelerine kadar getirmiş.
3- Sosyalmedya.co, Salih Kural, Bitcoin nedir, ne işe yarar?
“Devletin kontrolü altında olmayan bir para biriminin günümüz ekonomik sisteminde var olabilmesi mümkün mü bilinmez. Ancak son günlerde popülaritesi tavan yapan dijital para birimi Bitcoin, gerçek paranın yerini alma konusunda bir hayli iddialı görünüyor.”
4- Kendime Yazılar, Mahfi Eğilmez, Bitcoin
“Bitcoin, internet aracılığıyla kullanılan, hiçbir merkezi otoriteye ya da aracı kuruma bağlı olmayan, sanal bir para birimi. Bu sanal para birimiyle kişiler ya da kurumlar tıpkı gerçek parayla yaptıkları gibi harcama yapabiliyor ya da para kabul edebiliyor.”
5- İsmail H. Polat, Bitcoin Biter mi?
“Finans sektörü BitCoin konusunda ikiye ayrılmış durumda; geleneksel ekolden gelen kesim, bunun bir balon olduğunu ve bir süre sonra arkasında pek çok BitCoinzede bırakarak patlayacağını savunurken, İnternet dünyasının dinamiklerine aşina öteki kesim ise fsiber dünyaynın farklı alanlarında BitCoin kullanımının artmasıyla fiyatının daha da yükseleceğini iddia ediyor.”
6- Uğur Aydoğdu, Bitcoin ile anonim para transferi
“Güvercinle gönderilen mektuptan e-postaya, telefondan VoIP aramalara hızlıca geçtiğimizi düşünürsek; gelişen teknolojileri göz önünde bulundurarak banknotlardan ve bozuk paralardan tamamen uzak, sanallaştırılmış bir para birimi olduğunu söylemek mümkün.”
7- Kaan Tükek, Bitcoin nasıl kullanılır?
“Bitcoin’i keşfetmeye başladıysanız bilmeniz gereken birkaç bulunmaktadır. Bitcoin diğer bankalardan farklı bir biçimde para transfer etmenizi sağlamaktadır. Dolayısı ile Bitcoin’i ciddi bir işlemde kullanmadan önce Bitcoin hakkında biraz bilgilenmeniz gerekir. Bitcoin kendi cüzdanınız kadar ve bazı durumlarda daha da ciddi bir biçimde kullanılmalıdır.”
8- Cenap Coşkun, Bitcoin Nasıl Çalışır?
“Bitcoinler de herhangi bir aracı kurum veya takas yapısı yoktur ve kişiden kişiye direk para gönderimi geçekleştirebilirler böylece gönderim masrafları da oldukça düşüktür (0,01 B). Hesaplar herhangi bir yere veya kuruma bağlı olmadığından dondurulamaz veya takibe alınamaz.”
9- Teakolik, Hamza Şamlıoğlu, Bitcoin nasıl korunmalı?
“Bitcoin fırtınası İnternet aleminden geçerken birçok İnternet kullanıcısı Nedir bu Bitcoin?, Bitcoin nasıl alırım? şeklinde sorular sormaya başladı. Sonrasında da Bitcoin merakının kurbanları ortaya çıktı”
10-Bitcoin Haber, Yeni başlayanlar için bitcoin
Bitcoin Nedir? Nerelerde bitcoin kullanılır? Nasıl bitcoin sahibi olurum? Bitcoin nasıl çalışır? Bitcoin’in ilk anlamı bir para birimi, ancak bu parayı resmi olarak kullanan bir devlet (henüz) yok. BTC kısa ismi ile yaygın olarak bilinse de Uluslararası Standartlara XBT olarak geçti. Borsalarda alınıp satılıyor. En büyük hacme sahip bitcoin borsası Çin’de bulunuyor.
Bitcoin eşler-arası bir dijital ödeme sistemidir ve birçok özelliğe sahip olması nedeniyle de ilk ve benzersizdir. 2009 yılında ortaya çıktığı andan itibaren önemi ve değeri giderek artmaktadır. Bitcoin’in geleneksel ödeme sistemlerine (banka havalesi, EFT, kredi kartı vs.) göre bir çok avantajı bulunmaktadır ve bunlar aşağıda açıklanmaya çalışılmıştır.