Bitcoin (BTC) madenciliği aslında dijital para birimi sisteminde her bir transferin işlenmesini sağlayan, bunların Blockchain üzerindeki bloklara kazılmasını mümkün kılan ve bunun karşılığında madenciyi BTC ile ödüllendiren sistem şeklinde özetlenebilir. Bu yazımızda; Bitcoin Madenciliği nasıl yapılır? Bitcoin madenciliği nedir nasıl yapılır? Bitcoin madenciliği siteleri, Bitcoin madenciliği yapma gibi kavramlara değiniyoruz.
Bitcoin Madenciliği 2020
Blok olarak tanımlanan unsur, şifrelenmiş bir hash’tir ve bilgi işleme yöntemi ile oluşturulmuştur. Madenciler her bir blok içerisinde gizlenen işlemleri bulmak için kazım yani kısaca güçlü işlemcilerle şifre çözme eylemini gerçekleştirip, bunun karşılığında BTC ödülü alır. Blockchain içerisinde bütün bloklar bir diğer bloğu takip ettiği için sistem yüzde 51 saldırısı veya çifte harcama saldırısı gibi bir saldırı olmadığı sürece bozulamaz, karıştırılamaz veya sahte Bitcoin üretilemez.
Bitcoin ağına yüzde 51 saldırısı yapmak için ise ağın yüzde 50’den fazla hash rate’in tek bir kişinin veya kurumun sahip olması gerekmekte ve bu şu an için imkansıza yakın bir ihtimal.
Bitcoin Madenciliği Hesaplama
BTC madenciliği ilk olarak kişisel bilgisayarların CPU’ları yani işlemcileri ile yapıldı. Ancak sistem yoğunlaştıkça ve daha fazla madenci sisteme giriş yapınca, ağ kendi madencilik zorluğunu otomatik olarak arttırdı. Bu da daha fazla güce ihtiyaç olduğunu ortaya çıkardı ve böylelikle ekran kartı (GPU) tabanlı madencilik ortaya çıktı. Ekran kartı tabanlı madencilik bir süre oldukça kazançlı olduğunu kanıtlasa da, Uygulamaya Özgü Tümleşik Devre (ASIC) cihazları bütün bu sektörü değiştirdi.
Bitcoin Madenciliği Ne Kadar Kazandırır
Bitcoin madenciliğine özel olarak tasarlanan ASIC cihazları, hem ekran kartı hem de işlemci madenciliğini ciddi anlamda geride bıraktı ve madenciler için en kazançlı donanımlardan birisi oldu. En iyi Bitcoin madencilik cihazlarının hangileri olduğu hakkında bilgi almak için bu yazımıza göz atmak isteyebilirsiniz.
Rekabetin bu denli artması madencilik zorluğunu rekor seviyelere getirdi ve bu da bireysel bilgisayar ile Bitcoin madenciliğini pek kazançlı olmayan bir noktaya getirdi. İnsanlar bu sebeple madencilik havuzu olarak bilinen yapılarda çalışmaya ve gruplaşmaya başladı. Bitcoin madenciliği temel olarak donanıma, ve kullanılan elektriğin ücretine göre kazançlı olabilmekte.
Bitcoin Madenciliği Yasal Mı?
Aslında Bitcoin madenciliği elektrik tüketimi açısından oldukça yüksek maliyetlere sahip olduğu için bazı ülkeler madenciliği yasaklama yoluna gidiyor. Ancak madenciliğe kucak açarak bir madencilik cenneti olmak isteyen ülkeler de bulunuyor.
Bitcoin Madenciliği Karlı Mı?
İlk zamanlarda bireysel olarak madencilik yapanlar oldukça güzel kazançlar elde etti. Ancak hem mining cihazların gelişmesi hem zorluk seviyelerinin artmasıyla bireysel madencilik karlılığını yitirdi. Günümüzde madencilik çiftlikleri Bitcoin madenciliği yapıyor ve birçok çok güçlü cihaz kullandıkları için kar elde etme oranları artıyor.
Bitcoin Madenciliği Maliyeti
Bitcoin madenciliğinin, ASIC cihazlar, soğutma maliyetleri ve elektrik maliyetleri gibi birçok maliyeti bulunuyor. 1 BTC çıkarmanın net maliyeti ise madenciliğin yapıldığı konuma ve cihazlara göre değişiklik gösteriyor.