Altın, Gümüş ve Bitcoin üretimleri sınırlı olduğu için teknik olarak sınırlı ya da ‘sağlam para’ olarak değerlendiriliyor. Dolar ise üretimi sınırsız olduğu için sınırsız para. Sınırlı varlıklar aynı zamanda klasik piyasalarda bir sorun çıktığında güvenli liman olarak da işlev görür. Son aylarda sınırlı paralar yükselişteydi.
Altın, Gümüş ve Bitcoin Güvenli Liman Değil Mi?
Geçen hafta dünya borsalarında satışlar başladığında Altın ve Gümüş güvenli liman olarak tırmanmaya devam etti. Bitcoin ise teknik bir düzeltme içindeydi. Daha sonra hepsi birden sert düştü. Aslında bu geri çekilmeler güvenli liman özelliğinin kaybolmasından değil, klasik piyasalarda zora giren oyuncuların teminat-fon ihtiyacını karşılamak için yaptıkları satışlardan kaynaklandı.
Ancak bu satışlar kafaları karıştırmaya yetti. Zaten Bitcoin’de alım ağırlıklı ‘Boğa Sezonu’nun gelip gelmediği bile uzun süre tartışılmıştı. Oysa son günlerde yaşanan bazı önemli gelişmeler sağlam paralar için aslında ‘İyi Haberler Sezonu’nun açıldığını gösteriyor.
En önemli iyi haber ABD Merkez Bankası FED’in planlı toplantı dışında acil şekilde 50 baz puan faiz indirimine gitmesi ve ardından tüm faizlerin sert düşmesi oldu.
En Son 2008’de Acil Faiz İndirimi Yapılmıştı
FED en son 22 Ocak 2008’de küresel borsa satışlarına karşı böyle bir ani ve acil faiz indirimi yapmıştı. Bundan 7 ay kadar sonra ünlü yatırım bankası Lehman Brothers battı ve 2008 Küresel Finans Krizi patlak verdi. FED Lehman’ın iflası sonrasında Ekim 2008’de bir acil faiz indirimi daha yaptı. Fakat bu acil faiz indirimleri o dönem işe yaramamış sadece borsalarda paniği daha da arttırmıştı.
Şimdi FED’in 12 yıl sonra tekrar böyle bir acil faiz indirimi yapınca esas olarak piyasalarda “yeni bir küresel finans krizi geliyor” algısını sağlamlaştırmaktan başka bir şey yapmadı.
Kriz dönemlerinde Altın ve Gümüş başlangıçta yine teminat tamamlama ihtiyaçlarının karşılanması için satış yiyebilir. Fakat tarihi veriler krizlerde bir süre sonra altın ve gümüşün sistemik korku nedeniyle güvenli liman özelliği sayesinde hızlı tırmanışa geçtiğini ortaya koyuyor.
Küresel Kriz Ne Kadar Yakın?
Bitcoin’nin ise henüz kriz ortamında denenmediğine dair yanlış bir genel kabul var. Oysa Bitcoin 2012-13 Güney Kıbrıs ve Avrupa bankacılık krizinde paralarını bankalardan kurtarmak isteyen yatırımcıların en çok tercih ettiği araçlardan biri oldu. O dönemde Bitcoin ödül yarılanmasının (halving) olumlu etkisi ve kriz endişelerinin aynı anda bir araya gelmesi ile 2 dolarlardan 130 kat artışla 260 dolarlara tırmanmıştı.
2020 Yılında da küresel bir kriz ve halving aynı anda yeniden bir araya gelebilir. 2012 Dönemindeki kadar yüksek katlı olmasa da Bitcoin’de benzer bir yukarı tırmanış yaşanabilir.
FED’in acil faiz indiriminin ardından faizlerin genel olarak düşmesi de sınırlı paralar için çok iyi haber. Güvenli liman olan varlıklar faizlere ve özellikle reel faizlere duyarlıdır. Reel faiz enflasyonun çıkarılması ile hesaplanan gerçek faizdir. Gerçek faizler düşünce piyasa özellikle altına yönelir.
ABD Hazine Bonosu Tarihte İlk Kez %1’in Altında
Acil faiz indirimi ardından portföylerde güvenli liman olarak en çok tutulan ABD 10 yıllık hazine bonosunun faizi tarihte ilk kez %1’in altına düştü. Bir çok dünya Merkez Bankası FED gibi faiz indirimi yaptı. Piyasalardaki beklenti faizlerin daha da düşeceği yönünde. Bu haberler başta altın olmak üzere tüm sağlam paraların önünü açıyor.
Bitcoin Yorumları
Sadece Bitcoin özelinde olumlu bir çok başka yeni haber de geldi. Öncelikle 3 Mart’ta Bitcoin ağında kullanılan toplam işlem gücü yani Hashrate yeni bir tüm zamanlar yüksek rekoru kırdı. Bu işlem gücü rekoru hem ağın çok daha güvenli olduğunu hem de fiyat dalgalanmalarına rağmen Bitcoin’e uzun vadeli talep ve daha da önemlisi madencilik ekipmanı şeklinde yatırım olduğu şeklinde yorumlanıyor.
Bitcoin’in yayılması alanında da iki önemli haber piyasalara düştü. Öncelikle Almanya kripto paraları resmi olarak tanıdı. Alman Mali Denetleme Kurumu (BaFin), 3 Mart’ta yayımladığı duyuru ile kripto paraları tanımladı. Böylece artık Alman kurumları kripto para ticareti ve saklama hizmetleri için ruhsat alabilecek.
Geçen yıl sonunda yeni bir yasa Alman bankalarına kripto para saklama hizmeti verme yetkisi getirmişti. BaFin’in düzenlemesi ile artık bankaların kripto para ticareti yapması ve saklama hizmeti sunması önünde herhangi bir engel kalmamış oluyor.
Böylece dünyanın en büyük ve en güvenilir ekonomilerinden bir tanesinde klasik banka müşterileri de kripto para alıp satma ve saklama imkanına kavuşacak. Kripto para yatırımı yapmak isteyen ancak bankalar dışında yer alan kripto para borsalarına vs güvenmeyen milyonlarca büyük ve küçük yatırımcı var. İşte bu yeni düzenlemeler Almanya’da kripto paralara yeni müşteri ve fon girişi olmasını sağlayabilir. Genelde ilk yatırımcıların kripto para tercihi de Bitcoin olur.
Bir başka büyük haber de Hindistan’dan geldi. 1,34 Milyar nüfusu ile dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan aynı zamanda vatandaşlarının başta altın olmak üzere sağlam paralara yoğun ilgisi ile de tanınıyor.
Hindistan Merkez Bankası RBI, 2018 Nisan ayında bankaların kripto para borsaları ve şirketlerine hizmet vermesini bir genelge ile yasaklamıştı. O dönemden beri 2,7 trilyon dolarlık yıllık üretimi (GSYİH) ile dünyanın 7. büyük ekonomisi olan Hindistan, fiilen kripto para piyasaları dışında kalmıştı.
4 Mart’ta Hindistan Yüksek Mahkemesi, RBI’nin genelgesini anayasaya aykırı bularak geçersiz kıldı. Böylece kripto paralar ve özellikle Bitcoin için devasa bir pazarın kapıları yeniden hem de tam halving öncesinde açılmış oldu.
Bir önemli haber de dünyanın en büyük ve en aktif kripto para ticareti piyasalarından birine sahip olan Güney Kore’den: Ülkede 5 Mart’ta kripto para işlemlerini düzenleyen bir yasa parlamento tarafından onaylandı. Böylece kripto para işlemleri Güney Kore’de tamamen yasal hale geldi. Güney Kore 1,6 trilyon dolarlık üretimi ile dünyanın 12. büyük ekonomisi.
Sağlam Paralar Ne Zaman Tırmanışa Geçer?
Bu olumlu haberler sağlam paraların hemen hızlı tırmanışlar yapacağını kesin olarak garantilemiyor. Ancak görünen o ki genel tablo bir hayli olumlu. Teknik analistler dalgalanma ihtimallerini de ortaya koyacaktır.
Sınırsız para üretimine dayanan klasik dünya finans sistemi için, kriz olasılığı ve korona virüs gibi faktörler kara bulutları her gün biraz daha yoğunlaştırıyor. Oysa sağlam paralar için güneş belki de daha yeni doğuyor.