Singapur Para Otoritesi (MAS) Genel Müdürü Ravi Menon, kripto paraların değişim aracı ve değer saklama aracı olarak başarısız olduğunu ve bu sebeple dijital para olarak incelendiklerini belirtti. Menon, Singapur Fintech Festivali’nde yaptığı açılış konuşmasında, stabil paraların ve merkez bankası dijital paralarının (CBDC’ler) kripto paraların yerini alarak finans ekosisteminin geleceğinde önemli bir yere sahip olacağını vurguladı.
Ravi Menon, kripto paraların dijital para olarak yetersiz performans göstermesinden dolayı zorlandıklarını ifade etti. Menon, özellikle kripto paraların değişim aracı ve değer saklama aracı olarak yetersizlikleri, spekülatif fiyat dalgalanmalarına duyarlılıkları ve birçok kripto para yatırımcısının büyük kayıplar yaşadığı örneklerini dile getirdi. MAS, sağlam altyapıya ve düzenlemelere uygun stabil paraları, CBDC’leri ve banka yükümlülüklerinin tokenizasyonunu dijital para ortamına katkıda bulunan tamamlayıcı unsurlar olarak görüyor.
Singapur’un kripto para merkezi olarak ün yapmasına rağmen, Menon ülkenin dijital varlık merkezi olarak tanınmayı tercih ettiğini vurguladı. Menon, StraitsX’in stabil parası ve Paxos Digital’ın yeni USD destekli stabil parası gibi yasal olarak sağlam ve altyapı destekli stabil paralara örnekler sundu. Menon ayrıca, Project Guardian’ın küresel likiditeyi artırmak ve finansal piyasa işlemlerini kolaylaştırmak için para birimlerinin, tahvillerin ve fonların tokenizasyonu için yapılan çalışmaları ve düzenleyicinin kripto spekülasyonunun ötesinde teknolojiden yararlanmaya olan bağlılığını aktardı.
Ravi Menon’un açıklamaları, dijital para alanındaki değişen manzarayı vurgularken, kripto paralar yerine stabil paraları ve CBDC’leri tercih eden bir yaklaşımı yansıtıyor. Ancak bu açıklamalar kripto paralara negatif bir etki yapmıyor. Karşımızda global bir yatırımcı topluluğunu oluşturan bir sektör bulunuyor. Ayrıca stabil paralar varlıklarını daha çok Bitcoin ve altcoinlere borçludurlar.
Mevcut dijital varlık ağlarında yaşanan zorluklara değinen Menon, MAS tarafından başlatılan Global Layer One (GL1) girişimini de tanıttı. Küresel bir kamu yararı olarak konumlandırılan GL1, sınır ötesi işlemleri sorunsuz bir şekilde kolaylaştırmayı ve dünyanın dört bir yanındaki likidite havuzlarında tokenize varlıkların ticaretini yapmayı hedefliyor, bunu yaparken de ilgili düzenlemelere uymayı amaçlıyor.