Merhaba sevgili okurlar. HashNET projesinin Temel Analiz’i ile karşınızdayım. Bu yazımız ile “HashNET Projesi Nedir? Nasıl Çalışır?” sorularına cevap bulmaya çalışacağız.
HashNET Tolar Coin Nedir?
HashNET; ölçeklenebilir, hızlı, güvenli ve merkeziyetsiz yapıda bir blockchain projesidir.
Dağıtık Defter Teknolojisi’ni (DLT) ve bir blockchain teknolojisinin tüm olumlu özelliklerini kullanırken saniye başında gerçekleştirilen işlem sayısını +200.000’e kadar çıkarır.
Pek çok avantajına rağmen son yıllarda blockchain teknolojisinin önemli sorunları da beraberinde getirdiği görüldü.
Bunların arasında -belki de en çok dile getirileni- çevresel maliyet. Özellikle Bitcoin’in tükettiği enerji miktarı kimi araştırmalara göre bazı ülkelerin toplam kullanımını aşmış durumda.
Bir diğer önemli eksiklik, Blockchain’in yavaş olması ve nakit veya banka kartları gibi “geleneksel” ödeme sistemleri ile karşılaştırıldığında herhangi bir işlemi gerçekleştirmenin çok daha uzun zaman alması.
Örneğin, Bitcoin işlemlerinin tamamlanması birkaç saat sürebildiğini gördük ve bu durum hâlihazırda BTC’nin bir ödeme mekanizması olarak kullanım potansiyelini önemli ölçüde sınırlıyor.
Başka bir eksiklik, büyük bir potansiyele sahip olsa da, şu ana kadar devrim yapmayı başaramayan DApp meselesi.
Tolar HashNET ekibi bu eksiklikleri gidermek için bir araya gelmiş.
HashNET’in Özellikleri
Ölçeklenebilirlik
HashNET ölçeklenebilir. Ölçeklenebilirlik, blockchain teknolojisinin en büyük sorunlarından biri. Bitcoin ve Ethereum gibi projeler, çok sayıda blockchain işlemini kısa bir sürede gerçekleştiremiyor. HashNET ise, saniyede sadece 7 işlem gerçekleştiren Bitcoin’e kıyasla saniyede 200.000’den fazla işlemi desteklemek üzere oluşturulmuş. Ayrıca, node (düğüm) sayısında büyük bir artış olsa bile, HashNET ağı tüm işlemleri saniyeler içinde işleyebilmeye devam edecek.
Güvenlik
Ekip, node’lar arasındaki dağıtık algoritma gücü sayesinde HashNET’in hack’lenemeyeceğini iddia ediyor. Ayrıca Proof of Stake ve Masternode sistemi sayesinde (ve böylece kullanıcıların gelir de elde etmesi) ağın güçlü yapısına destek veriyor.
Hız
HashNET hızlıdır, çünkü madencilerin işlemleri kaydetmek için bir blockchain oluşturması gerekmez. Bir blockchain oluşturma süreci çok yavaştır ve büyük miktarda elektrik tüketimine neden olur. HashNET dağıtık fikir birliğine ulaşmak için Masternode ile birleştirilmiş Proof of Stake algoritmasını kullanır. Alma ve kaydetme işlemi, anında gerçekleşir ve bu da nihai onayın o an hazır olmasını sağlar.
Adil
HashNET adil bir sistem sunar, hiç kimse işlemlerin sırasını değiştiremez. HashNET ile, bireyin fikir birliği (konsensüs) sırasını etkilemesinin bir yolu yoktur.
Masternode
Masternode, tıpkı Bitcoin full node’unun (tam düğümler) her zaman çalışır durumda olduğu gibi, blockchain’in tam kopyasını gerçek zamanlı olarak tutan bir kripto para full node’u veya bilgisayar cüzdanıdır.
- İşlemlerin gizliliğini artırma
- Anında işlem yapma
- Yönetişim ve oylamaya katılma
gibi avantajları var.
500,000 TOL tutma karşılığında Masternode olabilirsiniz.
Bilgisayar gereklilikleri şu şekilde:
Ekip rakiplerine karşı üstün yanlarını göstermek için şöyle bir tablo hazırlamış:
Takım
Çeşitli sektörler, bilişim teknolojisi ve yasal arka plan için alanında uzman isimler bir araya gelmiş.
Drazen Kapusta, Kurucu
30 yıllık iş tecrübesine sahip bir girişimci. Drazen aynı zamanda dünyanın ilk Blockchain MBA programını ve Sertifikalı Blockchain Geliştiricileri Programını geliştirmede yardımcı olduğu COTRUGLI Business School Müdürü olarak da hizmet vermekte. Drazen, Güneydoğu Avrupa’nın en önemli blockchain konferansı ve derneği olan Blockchain Adria’nın da başkanı.
Josip Maričević. Kurucu, CTO
Son 2 yıldır blockchain ve ilgili konsensüs algoritmaları, atomic cross-chain swap ve off-chain yerleşim protokolleri üzerinde çalışıyor. iPod kitaplığındaki şarkıları tanımlamak ve bunların şarkı sözleri ve görsellerle senkronize edilmesi için Shazam şarkı tanıma teknolojisini uygulayan projede çalışmış. Ayrıca çeşitli Blockchain tabanlı projeler, alternatif kripto paralar ve Ethereum akıllı sözleşmeleri geliştirme hizmetleri sunan yazılım geliştirme ajansı Moon Code’un sahibi.
Bu iki isim oldukça önemliydi. Ekibin tamamını görmek için tıklayınız.
Tolar (TOL) Nedir?
Toplam arz: 887,389,431 TOL
Dolaşımdaki adet: 252,599,723 TOL
Arada çok fark var ve bu durum dikkate alınmalı.
MArketcap: 1,525,787 USD
Fiyat:
0.006040 USD
0.00000061 BTC
0.00002237 ETH
Partner ve Yatırımcılar
Roadmap
Sitede 2020 için detaylı olarak belirtilmiş bir roadmap yok. Bu iyi olmamış. Geliştirmeye yönelik “Akıllı Sözleşmeler” ve “Kuantum Dayanıklı Kriptografi” ifadeleri yer alıyor.
Proje hakkında daha fazla detay için Whitepaper‘a göz atınız.
Twitter’a giriş tarihleri Şubat 2018. Takipçi sayıları yaklaşık 2400. Çok az buldum.
Facebook’ta bu sayı daha iyi: 7,059
Telegram’da yaklaşık 4000
Tolar Coin Nasıl Satın Alınır?
Borsalarda TOL kısaltmasıyla işlem gören Tolar Coin’e Türkçe dil desteği ve düşük komisyon oranları ile adından sıkça söz ettiren dünyanın en yüksek işlem hacmine sahip olan kripto para borsası Binance üzerinden ulaşabilirsiniz.