Kripto para piyasası içerisinde stablecoin şirketlerinin güvenilirliği konusunda soru işaretleri bulunuyor. ABD dolarına endeksledikleri token’ları piyasaya sunan bu şirketlerin birçoğunun projesinin iflas ettiği görüldü. İflas eden projeler arasında özellikle Terra’nın çöküşü dikkat çekiyor ve düzenlemelerin gerekliliği tartışılıyor.
11 Ekim’de yaşanan bir kriz, stablecoin şirketlerinin yaşadığı sorunları bir kez daha gündeme getirdi. Gayrimenkul destekli stablecoin projesi Real USD (USDR) büyük bir sorunla karşı karşıya kaldı. Bir yatırımcının 131.000 dolar değerindeki yatırımı, USDR token’larını USDC ile takas etmeye çalışırken yok oldu.
Blockchain analiz firması Lookonchain’in raporuna göre, yatırımcı, USDR token’larını BNB ekosisteminde yer alan DeFi platformu OpenOcean’da takas etmeye çalıştı. Ancak USDR’ın likidite sorunu nedeniyle değeri yaklaşık %50 düştü ve yatırımcı tüm varlığını kaybetti.
Ekosistemde yer alan bir bot ise bu durumu fırsat bilerek bir dizi işlem gerçekleştirdi ve 107.000 dolar kar elde etti. DeFi protokollerinde yaşanabilen likidite zayıflığı ile token değerindeki düşüşler %100’e kadar ulaşabilir ve bu durumda arbitraj botları devreye girer.
11 Ekim’de yaşanan bu olaylar sonrasında USDR, piyasadan çekildiğini açıkladı. Projenin birçok kurumsal şirket tarafından desteklenmesine rağmen lansman tarihinde 45 milyon dolarlık şirket varlığının yalnızca %15’i token’ı destekleme için ayrılmıştı. Geriye kalan varlıklar ise tokenize edilmiş gayrimenkul varlıklarla destekleniyordu.