Stablecoin büyümesi, düzenleyici zorluklar ve olumsuz piyasa koşullarına rağmen hızlanıyor ve kullanımı yaygınlaşıyor. 2022 yılında stablecoin’ler, Mastercard ve PayPal gibi ödeme devlerini geride bırakarak 6,87 trilyon dolarlık bir işlem hacmine ulaştı. Bu durum, Mastercard’ın 6,57 trilyon dolar ve PayPal’ın 1,3 trilyon dolar işlem hacmi gerçekleştirdiği bir yılda gerçekleşti.
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki katı düzenlemelere ve ayı piyasası koşullarına rağmen, USDT ve USDC gibi stablecoin’lerin benimsenme oranı Ethereum’dan bile daha yüksek. 2021’den bu yana, 1 dolardan fazla değeri olan stablecoin adreslerinin sayısı, Ethereum adreslerinden yedi kat daha hızlı arttı.
Stablecoin’lerin benimsenmesinde önemli bir artış görülse de, yıllık işlem sayıları geleneksel ödeme ağlarının sadece %0,5 ile %3’ü arasında. Ethereum gibi platformların yüksek işlem ücretleri ve verim sınırlamaları, merkezi olmayan ağların yaygın olarak benimsenmemesine neden olabilir.
Ethereum’un sınırlamaları stablecoin’lerin benimsenmesi için bir darboğaz oluştururken, Tron gibi merkezi ağlar farklı bir anlatı önermekte. 2023’ün ortalarında Tron, Ethereum’un mevcut 30 TPS’sinden daha iyi performans göstererek saniyede 130 işleme ulaştı ve yaklaşık 20 kat daha fazla USDT işlemini kolaylaştırdı.
Ancak, işlem hızı tek önemli faktör değil. Tron’un daha fazla işlem sunabilmesine rağmen, merkezileşmesi güvenlik endişelerini artırıyor ve USDT piyasa değerine hakim olmasını engelliyor. Tether‘ın Tron’daki piyasa değeri %48 iken, daha yavaş, daha pahalı ancak merkezi olmayan Ethereum’un piyasa değeri %43.