Bitcoin yavaş yavaş 12. yaşına doğru ilerliyor ve geride bıraktığı 11 yıl içinde kat ettiği yol, önümüzdeki on yıl ile ilgili tahminler yapmamız için bize bir imkan sunuyor. Önümüzdeki 10 yılda kripto para birimlerinin nasıl ilerleyeceği ile ilgili tahminlere bir göz atalım…
Hızlı İvme
Her ne kadar günümüzde kripto para borsalarının sayısı çok olsa ve kullanıcılara seçim şansı sunulsa da Bitcoin’in 2009 yılında ilk ortaya çıkışından sonra bir kripto para borsasının piyasaya sürülmesinin 1 yıldan uzun bir zaman aldığını unutmamak gerekir. İlk kripto para borsası olan Bitcoin Market Şubat 2010’da kapılarını açmıştı. Bitcoin’in bir dolar paritesine ulaşması ise 11 ay gibi uzun bir süre almıştı. Dolayısıyla kripto para borsaları bu yeni ekosistemde oldukça önemli bir yer işgal ediyor.
Borsaların ardından ise ICO’lar adeta bir kilometre taşı oldu. Teknoloji girişimcileri kendi token’larını oluşturmanın ne kadar kolay olduğunun farkına vardıklarında, Blockchain teknolojisinin entegrasyonunda ve Bitcoin fiyatında adeta patlama yaşandı. Bu gelişmelerin sayesinde kripto para ve Blockchain ekosistemi çok hızlı bir ivmeyele gelişme göstermiş oldu.
Blockchain’in Kullanıldığı Alanlar
Blockchain öncelikle tedarik zincirlerinde dikkat çeken ve kullanılan bir teknoloji oldu. Ham maddeden müşteriye ulaşana kadar tüm adımların izlenmesine imkan tanıyan Blockchain entegrasyonu sayesinde şirketler adeta çağ atladı. Tedarik zincirleriyle aynı anda lojistik sektörü de aynı oranda Blockchain teknolojisini benimsedi. Maersk ve Coca Cola gibi büyük şirketler anında bu teknolojinin nimetlerinden faydalanmaya başladı.
Bunun yanında oyun endüstrisi de Blockchain teknolojisini kullanmaya başlayan ilk endüstrilerden biri oldu. Bunun yanında telif hakkı ödemelerinde de Blockchain kullanılıyor.
Tüm bunların yanında Blockchain geçtiğimiz on yıl boyunca sağlık, finans, lojistik, tedarik zinciri ve soy ağacı oluşturma dahil olmak üzere birçok alanda kullanıldı. Önümüzdeki on yıl içinde Blockchain’in çok daha fazla sektörde kullanılacağı ve benimsenmesinin artan bir hızla devam edeceği tahmin ediliyor.
Kar Elde Etme ve Değer Deposu
2008 mali krizinin ardından insanların geleneksel yatırım yöntemlerine güvenleri oldukça azaldı ve dolayısıyla zamanlaması mükemmel olan kripto para birimleri sayesinde insanlara yeni kar elde etme yöntemi ve değer deposu yolu açılmış oldu.
Özellikle son zamanlarda ekonomik yaptırımlarla karşılaşan ülkeler Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine yönelmeye başladı. Bu ülkeler arasında Venezuela, İran ve Arjantin yer alıyor. Ayrıca Çin de devlet destekli kripto para birimi hamlesi ile şu anda lider konumda yer alıyor.
Tüm dünyanın içinde bulunduğu finansal durum ve beklenen finansal kriz sebebiyle kripto para birimlerine olan ilginin önümüzdeki 10 yıl içinde çok daha yüksek seviyelere olacağı düşünülüyor…