Küresel liderler, kripto para sektörü için evrensel kurallar oluşturmaya çalışırken, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler, stablecoin’lerin düzenlenmesi konusunda bölünmüş durumda.
Kripto Para Düzenlemesi!
Dünyanın yedi gelişmiş ekonomisinden oluşan uluslararası bir forum olan Yediler Grubu (G-7) ekonomileri, görünüşte stablecoin’leri düzenlemeye daha açık. Öte yandan daha geniş G-20 grubunda temsil edilen gelişmekte olan ekonomiler, para politikası ve finansal istikrar üzerindeki potansiyel etkiye ilişkin endişeler nedeniyle daha sert kısıtlamalar ve hatta yasaklar çağrısında bulunuyor.
G-20, G-7 yetki alanlarından ve 10 gelişmekte olan ekonomi de dahil olmak üzere diğer 13 üye ülkeden oluşan başka bir uluslararası ekonomik işbirliği forumudur. Yaklaşımdaki bu farklılıklar, birleşik gözetimi parçalamakla tehdit ediyor ve stablecoin’ler için küresel normların kabulünü geciktiriyor.
G-7 ve G-20, kripto para birimleri için küresel olarak koordine edilmiş normların oluşturulmasına öncülük etmeyi taahhüt etmiştir. Japonya ve Hindistan şu anda sırasıyla G-7 ve G-20 dönem başkanlığını yürütmektedir. İki organ, değişen derecelerde, Uluslararası Para Fonu (IMF), Finansal İstikrar Kurulu (FSB) ve Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gibi küresel standart belirleyicilere tavsiyeler ve kurallar yapmak için kripto para sektörüne güveniyor.
Stablecoin Çalışmaları!
Bununla birlikte, her iki grup da FATF’nin kripto için kara para aklamayı önleme kurallarını uygulama sözü vermiş olsa da, son açıklamalar, stablecoin’lerin düzenlenmesi konusundaki görüşlerinde farklılıklar olduğunu gösterdi. G-7, uluslarının FSB’nin stablecoin kullanımının daha geniş finansal istikrar üzerindeki etkisine odaklanan stablecoin tavsiyelerine uyum sağlayacağını söyledi. Karşılaştırıldığında, G-20, IMF ve FSB tarafından ortaklaşa üretilen ve Eylül ve Ekim ayları arasında çıkması beklenen daha incelikli bir sentez belgesiyle uyum sağlamaya çalışıyor.
G -7, Temmuz 2023’te beklenen FSB’nin kripto ve sabit paraları düzenlemeye yönelik bireysel tavsiyelerini ve IMF’nin merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) hakkındaki tavsiyelerini uygulama taahhüdünün sinyalini verdi. Denetleme Bürosu genel müdür yardımcısı Toshiyuki Miyoshi açıklamalarında şunları söyledi:
“Biz G-7 olarak, FSB’nin biri kripto varlık faaliyetleri ve piyasaları, diğeri ise stablecoin düzenlemeleri hakkında olmak üzere iki üst düzey tavsiye setinin sonuçlandırılmasını güçlü bir şekilde destekliyoruz.”
Bu arada, G-20 başkanlığı sırasında Hindistan, IMF’yi küresel kripto para birimi düzenlemeleri konusundaki lider tartışmalara dahil etmek için gündem belirleme gücünü kullandı. Bu karar, kripto para kurallarının çerçevelenmesinde fiili lider olarak kabul edilen Finansal İstikrar Kurulu’nun (FSB) ABD ile daha yakın işbirliği içinde algılanmasıyla alındı.