Dünyada Bitcoin’i yasal ödeme aracı haline getiren ilk ülke olan El Salvador, ülkenin ABD Büyükelçisi Milena Mayorga’nın Çarşamba günü attığı tweet’e göre Teksas’ta bir “Bitcoin elçiliği” açmayı planlıyor. Bu girişim, geçen yıl İsviçre’de kripto para birimlerinin kullanımını desteklemek için yapılan benzer bir girişimi takip ediyor.
Bitcoin Büyükelçiliği
Mayorga Teksas’ı “yeni bir müttefik” olarak tanımladı ve Teksas Hükümeti Sekreter Yardımcısı Joe Esparza ile Bitcoin ofisinin açılması ve ticari ve takas projelerinin genişletilmesi konularını görüşmek üzere bir araya geldiğini söyledi. Teksas büyük Bitcoin madencilik operasyonlarına ev sahipliği yapıyor.
El Salvador, Eylül 2021’de Bitcoin’i varlık olarak yasallaştırdı ve şimdi diğer ülkelerdeki kripto üzerindeki düzenleyici baskılarla tezat oluşturacak şekilde, dünyanın en büyük kripto para birimi için ulus-devlet evangelisti rolünü üstleniyor gibi görünüyor.
Orta Amerika ülkesi Ekim 2022’de İsviçre’nin Lugano kentinde “Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin kendi bölgelerinde benimsenmesine yönelik girişimleri” desteklemek ve “El Salvador ile Lugano arasında öğrenci ve yetenek değişimini” teşvik etmek amacıyla bir “Bitcoin ofisi” kurdu.
El Salvador ve Bitcoin
BitcoinTreasuries’e göre, 6 milyondan biraz fazla nüfusa sahip olan El Salvador’da şu anda 2.381 Bitcoin bulunuyor ve bu rakam ABD ve Ukrayna’dan sonra en fazla Bitcoin bulunduran üçüncü ülke konumunda.
El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Bitcoin planı nedeniyle Uluslararası Para Fonu ve diğer finans otoritelerinin eleştirilerine maruz kaldı. Bitcoin, yasal varlık haline getiren mevzuatın yürürlüğe girmesinden sadece saatler sonra %15 düştü ve o zamandan beri neredeyse %50 değer kaybetti.
Orta Afrika Cumhuriyeti Nisan 2022’de Bitcoin’i varlık olarak yasallaştıran ikinci ülke oldu.