Dünyanın en büyük ikinci stablecoin’inin arkasındaki firma olan Circle, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’ndan memnun değil.
Circle Halka Arzı
Circle’ın tahmini 9 milyar dolar değerinde bir ilk halka arz (IPO) ile halka açılmak için büyük planları vardı. Ancak şirket, ABD mali düzenleyicisinin bu planları bozduğunu iddia ediyor.
Circle Aralık ayında halka arz planlarından vazgeçti ancak bunun nedeni olarak çalkantılı piyasa koşullarını göstermedi. Financial Times’a göre firma, anlaşmayı imzalamadığı için SEC’i suçluyor.
Circle halka açılmak için bir Özel Amaçlı Satın Alma Şirketi (SPAC) kullanmayı planlıyordu, ancak resesyon endişeleri nedeniyle bu şirketlere yönelik duyarlılık değişti.
Bir SPAC veya “boş çek şirketi” ticari faaliyetleri olmayan bir şirkettir. Özellikle mevcut bir şirketi satın almak veya mevcut bir şirketle birleşmek için halka arz yoluyla sermaye toplamak amacıyla kurulur.
Circle İçin 15 Aylık Bekleyiş
SEC, Circle’ın “S-4” kayıt belgesini geçerli saymadı. Şirketler yeni hisseler arz etme izni almak üzere SEC’e kaydolmak için S4’ü kullanıyor. Şirket, “SEC kayıt sürecinin hızlı ve kolay olmasını hiç beklemiyorduk” dedi.
FT’ye göre, Circle’ın Ağustos 2021’de SPAC niyetlerini ilk kez bildirmesi ile SPAC’ın zaman aşımına uğradığı Aralık 2022 arasında çok zaman kaybedildi. Konuya aşina bir kişi şunları söyledi:
Onayları beklemek ve SEC’e sorular sormak için çok uzun bir süre vardı.
Bu kişiler, ajansın 2021’in büyük bir bölümünde kripto şirketleriyle olan etkileşimleriyle ilgili “düzenleyici karışıklığa” atıfta bulundular.
Circle’ın anlaşması başarılı olsaydı, bir SPAC’ın dahil olduğu en büyük anlaşmalardan biri olacaktı.
SEC Kripto Endüstrisini Engelliyor
SEC Başkanı Gary Gensler defalarca kripto şirketlerini ajansa yaklaşmaya ve kayıt olmaya çağırdı. Kripto firmaları için kapıların açık olduğu fikrinin en azından Circle için yanlış olduğu kanıtlandı.
SEC ayrıca son birkaç yıldır birkaç kripto borsa yatırım fonunu (ETF‘ler) erteledi ve reddetti. Ayrıca Grayscale’in Bitcoin Trust’ını bir spot ETF’ye dönüştürme girişimini de engelledi.
Bazı üst düzey ABD’li politikacılar da bu kurumu yaptırımlarla düzenleme yapmakla suçladı. Geçtiğimiz yıl Cumhuriyetçi Senatör Tom Emmer, SEC’i sektörde yargısız infazlar yapmak ve yargı yetkisini genişletmek için yaptırımları kullanmakla suçladı.
Kurum bu ay yaptığı son hamleyle Gemini ve Genesis’e kayıtsız menkul kıymet sattıkları iddiasıyla dava açtı. Ayrıca fintech Ripple ile de aynı suçlamayla iki yıldır süren bir savaşın içinde.