Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, firmanın ABD Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu (SEC) ile uzun süredir devam eden anlaşmazlığının “tek haneli aylar” içinde sonuçlanmasını bekliyor ve olumlu bir sonuç elde edeceğinden emin.
XRP CEO’sunun Açıklamaları
İsviçre’nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu’nda 18 Ocak’ta CNBC’ye konuşan Garlinghouse, her iki tarafın da ABD Bölge Mahkemesi önündeki argümanlarını “tam olarak doldurduğu ve tam olarak özetlediği” için bu kararın Haziran ayı gibi gelebileceğini söyledi:
2023 yılında kesinlikle bir yargıç tarafından karar verilmesini bekliyoruz. Bir yargıcın kararını ne zaman vereceğini gerçekten kontrol edemezsiniz. Ancak önümüzdeki tek haneli aylarda bu konunun kapanacağı konusunda iyimserim.
Garlinghouse ve yatırımcılar gerçeklerin, hukukun ve mahkemenin nihayetinde Ripple’ın yanında yer alacağına inanırken, Ripple CEO‘su SEC’in dava boyunca sergilediği “utanç verici” davranışla alay etme fırsatını da değerlendirdi:
SEC’in bazı davranışları bir ABD vatandaşı olarak utanç vericiydi. Olup biten bazı şeyler, şaka yapıyor olmalısınız.
Garlinghouse ayrıca firmanın düzenleyici kurum tarafından ihanete uğradığını, çünkü düzenleyici kurumun kendileriyle üç ayrı vesileyle görüşerek düzenlemeye açıklık getirme çabalarına rağmen davayı açtığını savundu:
Bana bir kez bile XRP‘nin bir menkul kıymet olabileceğini düşündüğümüzü söylemediler. Yani daha sonra geri dönüp, bunca zamandır XRP’nin bir menkul kıymet olduğunu düşünüyorduk ama size söylemedik demek… Bu, kamu sektörü ile özel sektör arasında gerçek bir ortaklık gibi gelmiyor.
“Tüm Sektör İçin Önemli”
Garlinghouse, davanın sonucunun kripto para sektörü için de büyük etkileri olduğunu belirtirken, Ripple’ın ancak XRP’nin bir menkul kıymet olmadığının açıkça belirtilmesi halinde anlaşmaya varacağını yineledi.
Ancak Garlinghouse, “SEC ve Gary Gensler, neredeyse tüm kriptoları bir menkul kıymet olarak gördüğünü açıkça söyledi” dedi ve ekledi: “Bu da Venn diyagramında uzlaşma için çok az yer bırakıyor.”
Garlinghouse, SEC’in inovasyonu engellemeyen daha “olumlu” düzenlemeleri bir araya getiren daha kripto dostu ülkelerden bazılarını örnek alması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Garlinghouse’un övgüyle bahsettiği ülkeler arasında Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya, Singapur, İsviçre ve İngiltere yer alıyor.
Dava, Ripple’ın XRP tokenini kayıtsız bir menkul kıymet olarak yasadışı bir şekilde sattığı iddiasıyla Aralık 2020’de SEC tarafından başlatıldı.
Ripple, Howey testi kapsamında bir yatırım sözleşmesi teşkil etmediğini savunarak bu iddiaya uzun süredir itiraz ediyor.
İki tarafın anlaşamaması halinde, New York merkezli bölge mahkemesi ya bağımsız bir karar verecek ya da konuyu bir duruşmada jürinin önüne koyacak.