Bugün kripto paraları da konu alan önemli bir rapor yayınlayan Biden yönetimi gündeme oturdu. Kripto paraların düzenlemesi hususu tüm ülkelerde önce vergilendirme ile başladı. Ardından yatırımcıyı koruması planlanan adımlar ağır biçimde atılıyor. ABD özelinde durum daha karışık çünkü SEC ve CFTC bir rekabet içinde. Peki kripto para düzenlemeleri noktasında ABD ne durumda? Son raporun detayları neler?
ABD Kripto Para Raporu
Bugün yayınlanan rapor federal kurum ve departmanların Mart ayındaki yürütme emrine uygun şekilde dokuz raporun ulaştırıldığını söylüyor. Biden yönetimine sunulan raporda ABD merkez bankası dijital para birimi için politika hedefleri, kriptonun enerji kullanımının iklim üzerindeki olası etkisini azaltmanın yolları, yaptırım eylemlerine yönelik düzenleyici hedefler, risklere yönelik kurallar ve tüketicinin korunmasıyla ilgili adımlar yer alıyordu.
Biden yönetimi, Hazine Bakanlığı’nın Şubat 2023’e kadar “merkezi olmayan finans üzerine yasadışı finansman risk değerlendirmesi” hakkında rapor vereceğini ve federal kurumların “yasadışı aktörleri ortaya çıkarmaya ve engellemeye devam edeceğini söylüyor. Beyaz Saray, Fed’in 2023 yılında başlatmayı planladığı FedNow’a benzer ödeme sistemlerini destekleyeceğini açıkladı.
Rapora Eleştiriler Geldi
Dylan LeClair ve Saylor, Twitter üzerinden Biden yönetiminin kripto paraları kontrol altına almak için çevresel endişeleri bir maske olarak kullandığını söyledi raporu eleştirdi. ABD merkezli Blockchain Derneği’nin yönetici direktörü Kristin Smith, ise şunları söyledi;
“Biden yönetiminin bugün paylaştığı rapor ABD’nin kripto liderliğini güçlendirmek için kaçırılmış bir fırsat. Kripto paraları daha iyi düzenlemeyi amaçlayan bir rapor beklerken fırsatlara değil risklere odaklanan söylemler görüyoruz. ABD kripto endüstrisini desteklemek için yollar aramak zorunda”.
ABD bugüne kadar yenilikçi teknolojileri destekleyerek dünyadaki lider konumunu sürdürdü. Ancak kripto paralara karşı yaklaşımı nedeniyle pek çok çevreden tepki alıyor. Bugün devletler CBDC konusunda çalışmalar yapıyorsa bu Nakamoto’nun Bitcoin ile temelini attığı şeyden, blockchain’den besleniyor. Metaverse ve NFT gibi alanlar da kripto girişimcileri tarafından temeli atılan alanlar ve bugün dünyanın en büyük markaları bu alanlarda varlık göstermeye çalışıyor. Web3’ün interneti yeni bir çağa dönüştürmesi bekleniyor elbette bunun da temelini kripto para geliştiricileri attı.
Beyaz Saray, Finansal İstikrar Gözetim Konseyi’nin Ekim ayında dijital varlıkların finansal istikrar riskleri ve ilgili düzenleyici boşluklar hakkında bir rapor yayınlayacağını söyledi. Önümüzdeki yıl ABD’nin kripto paralara yasal çerçeve oluşturmak için daha somut adımlar attığını görebiliriz. ABD, kripto paralara yaklaşım konusunda bir Çin olmayacak, buna kesin gözüyle bakılıyor. Ancak kucaklayıcı, endüstriyi teşvik edici bir yaklaşım sergileyip, sergilemeyeceği şimdilik muallak. ABD’nin atacağı kucaklayıcı adımlar kripto para yatırımcılarının rahat bir nefes almasına sebep olacak.